Smeće u Zagrebu nepresušna je tema, a sada je problem u biootpadu. Građani ga nepravilno razvrstavaju i bacaju svašta, pa Čistoća prijeti da takve kante neće prazniti. Jednako tako, problem je i tko će biootpad obrađivati.

Galerija


Kante su samo za biootpad, ali unutra se nađe svega, pa zagrebačka čistoća prijeti da takve kante neće prazniti. Što ide u biootpad, piše na smeđim vrećicama koje dijeli grad Zagreb: ostaci voća i povrća, ljuske jaja, vrećice čaja, talog od kave, ali recimo i kosa. Unutra ne idu meso, kosti, mliječni proizvodi.

Vezani članci Središte Zagreba zatvoreno za motorna vozila - 3 Idite tramvajem: Danas ne možete autom u centar Zagreba Tomislav Tomašević Želite li biti glasnogovornik Grada Zagreba? Tomašević traži i pročelnike, nabavlja i nove automobile: ''Bit će hibridni ili na električni pogon''

Novinarka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk pitala je građane razvrstavaju li otpad. Odgovori su raznoliki. 

"Razvrstavam djelomično. Smeđe vrećice, pokušala sam odstraniti otpad u njih, ali one se raspadnu", kazala je Tatjana. "Obavezno, pogotovo moj unuk to sve prati i gdje ide biootpad", dodaje Snježana. "To je i opća kultura. Ako želimo da ide sve naprijed, ne možemo sve bacat u isti koš", ističe Mate. "Mislim da mnogi još nisu, nije im svijest dovoljno razvijena", smatra pak Višnja.

Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 2
Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije to jedini problem s biootpadom u gradu Zagrebu. Traži se tko će ga obrađivati. Sada to radi Zrinjevac, otkad je ugovor sa zajednicom ponuditelja prekinut. U zajednici ponuditelja bila je i CIOS grupacija Petra Pripuza. U njihove prostore u tvrtki CEZAR u Varaždinu stižu plastika i papir iz grada Zagreba. No u toj zajednici ponuditelja za biootpad oni nisu bili zaduženi niti su posao preuzeli usred predizborne kampanje.

"Da opet ne bismo završili u medijima zbog raznih krivih optužbi, insinuacija i sličnog. Drugo, budući da nismo konzumirali taj ugovor koji je bio na snazi duže od godinu dana, govorimo samo o okvirnom ugovoru koji nisu obvezujući, naši su kapaciteti tada bili puni", objašnjava član uprave CEZAR-a Željko Teufel.

Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 2
Željko Teufel (Foto: DNEVNIK.hr)

Sada imaju kapacitete, pa će se javiti na novi natječaj za biootpad.
Proces je to koji bi mogao trajati dva mjeseca. "Je li biootpad trenutačno problem u gradu Zagrebu? Mislim da jest, pogotovo jer se sada radi o ljetnom periodu, biootpad trune i produkcija je puno veća", dodao je Teufel.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević uvjerava da je zasad sve pod kontrolom i da Zrinjevac ima dovoljno kapaciteta. "Nisu popunjeni, ali tražimo na vrijeme rješenje, otvorenom ubrzanom javnom nabavom da se nađe poduzeće koje će zbrinjavati biootpad", zaključio je.

Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 2
Tomislav Tomašević (Foto: DNEVNIK.hr)

Spominje i dugoročne planove da Zagreb ima kompostanu u svom vlasništvu, a ne da plaća privatnu tvrtku. No ako se biootpad ne razvrstava pravilno, tko god ga zbrinjavao, posao će mu biti otežan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr