Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu zbog sumnji da je 24-godišnjak spolno zlorabio djevojčicu mlađu od 15 godina, a doznaje se da je riječ o voditelju Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije.


Osumnjičeni 24-godišnjak je priveden i nalazi se u istražnom zatvoru.

Vezani članci Priveden muškarac u Karlovcu Priveden poznati trener borilačkog sporta zbog sumnje da je spolno zlostavljao dijete Bivši papa Benedikt XVI. "Mogao bi biti optužen": Bivši Papa ništa nije učinio u slučaju zlostavljanja četvero djece

Riječko županijski državno odvjetništvo je izvijestilo kako sumnja da je nad djevojčicom rođenom 2008. počinio kažnjiva djela spolne zlouporabe djeteta i zadovoljenja pohote pred djetetom mlađim od 15 godina. Sumnjiče ga se da je ta nedjela činio od prosinca 2020. do lipnja 2021. na području jedne općine u Primorsko-goranskoj županiji.

Riječka nadbiskupija ističe da on nije zaposlenik ili službenik Riječke nadbiskupije niti ima kanonski mandat za djelovanje u ime crkve. No, kako navode u priopćenju, na neizravan način i kroz različite aktivnosti je bio povezan s Riječkom nadbiskupijom.

"Zato se, iako nije bilo nikakvih naznaka da se ovakvo što može dogoditi, osjećamo odgovornim i od svih koji su pogođeni molimo iskrenu ispriku", ističe nadbiskupija "Očito da je teško predvidjeti što nekoga može natjerati na zlo i da ćemo morati uspostavili dodatne mehanizme kako se slične pojave ne bi događale i kako bi se djeca u našem crkvenom okruženju mogla doista osjećati sigurnom", zaključuju u priopćenju.

Riječka nadbiskupija navodi da je na raspolaganju istražnim tijelima kako bi pomogla u istrazi. "Neovisno o tome, Riječka nadbiskupija već surađuje s institucijama koje se bave zaštitom djece i tretmanom žrtava te je u suradnji sa stručnim osobama organizirala edukacije i preventivne aktivnosti, a planira s tim i nastaviti", dodaje se.

"Svima je jasno da svako zlodjelo, a osobito ono počinjeno na štetu djece, zaslužuje osudu i kaznu, a žrtve posebnu brigu i zaštitu. Zato nam je od iznimnog interesa svaki takav slučaj detektirati kako bismo mogli žrtvama pomoći, zlostavljače kazniti i iskorijeniti zlo. Zbog zaštite žrtava i istrage koja je u tijeku, ne želimo iznositi druge detalje o ovom slučaju. Stručno osoblje u obiteljskom savjetovalištu i svećenici Riječke nadbiskupije su na raspolaganju svima onima koji su ovim slučajem pogođeni i spremni su pomoći razgovorom, savjetom i molitvom", navela je Riječka nadbiskupija u priopćenju.

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić danas je na društvenim mrežama potvrdio da je riječ o njegovom nasljedniku na poziciji voditelja Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije te je osudio njegovo ponašanje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju