Nije važno koliko novca imate, već što možete njime kupiti, izreka je nepoznatog autora. Sa sto kuna u Hrvatskoj se može kupiti manje nego prije pandemije i rata. Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk to je istražila.

Galerija Kupovina Koliko vrijedi sto kuna - Ilustracija - 2 Koliko vrijedi sto kuna - Ilustracija - 1 +4 Krešimir Sever

Za 100 kuna na tržnici ili u trgovini - možete kupiti sve manje proizvoda. Građani su svjesni kako cijene rastu iz dana u dan. Ističu kako su neke stvari poskupjele i do 50 posto.

Rastu cijene iz tjedna u tjedan, a odemo li dvije godine unatrag - za isti novac mogli smo kupiti još i više:

Za 100 kuna ste 2020. godine mogli kupiti 15 i pol litara mlijeka, a danas - oko 13 litara. Suncokretova ulja - devet litara, a danas oko šest i pol. Na početku pandemije 2020. za 100 kuna mogli ste natočiti 11 litara benzina. Danas - sedam litara.

Od 1. travnja PDV na neke proizvode bit će niži, ali to tek djelomično utječe na cijene.

Zdravko Marić, ministar financija, kaže kako je cijena maslaca u proteklih nekoliko tjedana i mjeseci značajno otišla gore, što nije imalo nikakve veze s porezima. "Mi smatramo i nadamo se da će s ovim značajnim snižavanjem PDV-a biti dovoljno prostora za snižavanje i ublažavanje bilo kojih daljnjih momenata što se tiče cijena", naglašava Marić.

Iako je rasla i prosječna plaća, jasno je da zarađeni novac vrijedi manje.

Tako je za cijelu prosječnu plaću, koja je 2020. iznosila 6763 kune, bilo moguće kupiti 732 litre benzina. Godine 2022. prosječna plaća narasla je na oko 7300 kuna - dovoljno za 564 litre goriva.

Velik dio građana zarađuje i manje. 50 posto zaposlenih ima plaću manju od 6000 kuna.

Euro Hrvatska ima povjerenje agencije za kreditni rejting: Zbog eura stiže upozorenje američkog stručnjaka

Andrej Grubišić, financijski stručnjak Stručnjak o porastu cijena: "Rekao bih da nećemo imati klasičnu nestašicu proizvoda. Neke stvari morat ćemo trošiti u manjim količinama..."

Prosječan građanin troši čak 27 % primanja na hranu. Velik dio građana puno više.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata upozorava kako je udio troška hrane kod siromašnijih veći od 40 posto, pa i 50 posto plaće, odnosno mirovine.

Rast cijena smanjuje potrošnju. Stoga nam i Standard & Poor's, umjesto pet posto -  predviđa rast BDP-a dva i pol posto. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju