Unatoč ukrajinskoj krizi i globalnom rastu cijena energenata, Hrvatska i dalje ima povjerenje jedne od tri velike agencije za kreditni rejting. Agencija Standard & Poor's zadržala je hrvatski rejting na investicijskoj razini i nahvalila Vladu u izvješću. S druge strane američki nobelovac iz ekonomije Joseph Stiglitz upozorava hrvatski politički vrh da bi trebalo pričekati s uvođenjem eura.

Galerija Standard & Poor's - 2 Standard & Poor's - 1 Zdravko Marić +2 Veljko Ostojić

U jeku ratne krize Hrvatskoj stiže zeleno svjetlo iz Standard & Poor's-a.  Agencija je zadržala kreditni rejting na investicijskoj razni uz ocjenu 'BBB-/A-3' i stabilne izglede.

Svjetskim financijašima koji Hrvatskoj posuđuju novac poslana je pozitivna poruka, a premijer se pohvalio i kako je ocjena poruka povjerenja i ohrabrenja Vladi. A tako nešto zaista i piše u izvješću.

Kreditna agencija očito ima veliko povjerenje u sposobnost vlade Andreja Plenkovića, jer smatraju da će uspješno nastaviti s programom reformi, uspješno povući puno novca iz EU fondova, uspješno pokrpati rupe u proračunu od pandemije i uspješno prema planu uvesti euro zonu sljedeće godine.

Zdravko Marić, ministar financija ističe kako se u međuljudskim odnosima povjerenje dugo gradi, a lako se izgubi.

"Mi smo ovo povjerenje ne samo zaslužili, nego smo i dugo radili da imamo ovakav imidž, ovakvu reputaciju", dodaje Marić.

Zbog divljanja cijena energenata, inflacije te ukrajinske krize Standard & Poor's je upola smanjio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva ove godine s 5 posto na 2 i pol posto.

Najgora posljedica krize za domaće gospodarstvo je, ističe agencija, rast cijena. Zato što bi to moglo smanjiti potrošnju u cijeloj Europi, a kada se štedi - štedi se prvo na luksuzu, a to je i ljetovanje.

Iz turističkog sektora svjedoče kako je, čim je počeo rat u Ukrajini, pao buking ali se situacija već popravlja.

Veljko Ostojić iz Hrvatske udruge turizma naglašava kako je  nastavljen trend kakav je bio prije 24. veljače. "Ukoliko ne dođe do neke bitne eskalacije ratnih zbivanja, mislim da možemo računati na pristojnu turističku sezonu", zaključuje.

Andrej Grubišić, financijski stručnjak Stručnjak o porastu cijena: "Rekao bih da nećemo imati klasičnu nestašicu proizvoda. Neke stvari morat ćemo trošiti u manjim količinama..."

Biciklom je zdravije, jeftinije i ekološki održivije Novi udar na džepove građana: Pogledajte kako jutros izgledaju cijene goriva

Dok agencija hvali, a hrvatski politički i ekonomski vrh sporim korakom grabi prema uvođenju eura, američki nobelovac iz ekonomije Stiglitz poručuje kako bi trebali pričekati, jer bi zbog globalnih kriza i šokova šteta mogla biti veća od koristi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju