Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ipak se nema novca

Cijene nekretnina rekordno niske, a padat će i dalje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi oni koji uskoro planiraju kupiti stan mogu biti zadovoljni. Prema analizi Hrvatske narodne banke cijene su se prvi put vratile na razinu iz 2004. godine, prije nego što je zabilježen snažan rast cijena. Procjene su kako će one još padati. Ipak - tržište nekretnina i dalje je u krizi, a oživjet će tek kad bude gospodarskog rasta.

Cijene stanova u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu pale su za 12 posto. Za neke je to dobar trenutak za kupnju vlastite nekretnine. Prema analizi HNB-a, cijene su vraćene 10 godina unatrag. Konkretno, u Zagrebu, sada je prosječna cijena kvadrata oko 1400 eura.

Pročitajte i ovo Cijene nekretnina - 3 Hrvatska je rekorder "Čim se iskopa rupa, prodaju se svi stanovi": Stručnjakinja otkriva hoće li cijene nekretnina i dalje rasti Slika nije dostupna U zadnjih 6 mjeseci Cijene stanova u Hrvatskoj DRASTIČNO pale! Evo koliko!

No unatoč značajnom padu cijena, prodaja nekretnina bilježi pad. Najviše stanova prodano je u 2007. godini, čak 151.184 stana, a u 2013. godini taj broj se prepolovio - prodana su tek 72.333 stana.

Procjene su kako bi cijene i dalje mogle padati. Najviše su bile u 2008. godini, danas su niže za 30 posto. Stan od 90 metara četvornih 2008. godine stajao je 2500 eura po metru četvornom, danas ta cijena iznosi 1800 eura.

POS kod Jakuševca: Stanovi do 1100 eura po kvadratu

No građani trenutačno nisu skloni stambenom zaduživanju, unatoč tome što su neke banke snizile kamate na stambene kredite. Ipak, određene agencije u posljednja dva mjeseca bilježe rast prodaje. 'Ljudi su svjesni da im se više isplati kupiti stan nego iznajmiti isti s obzirom na niske kamatne stope koje banke trenutno daju u akcije', kaže vlasnik jedne agencije, Boro Vujović.

Ipak do većeg oporavka tržišta nekretnina neće doći sve dok se ne oporavi i hrvatsko gospodarstvo i platežna moć građana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene