Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi oni koji uskoro planiraju kupiti stan mogu biti zadovoljni. Prema analizi Hrvatske narodne banke cijene su se prvi put vratile na razinu iz 2004. godine, prije nego što je zabilježen snažan rast cijena. Procjene su kako će one još padati. Ipak - tržište nekretnina i dalje je u krizi, a oživjet će tek kad bude gospodarskog rasta.


Cijene stanova u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu pale su za 12 posto. Za neke je to dobar trenutak za kupnju vlastite nekretnine. Prema analizi HNB-a, cijene su vraćene 10 godina unatrag. Konkretno, u Zagrebu, sada je prosječna cijena kvadrata oko 1400 eura.

Vezani članci Dubrovnik - vrtoglave cijene nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najskuplji kvadrati u Hrvatskoj: Iako se ministar hvali, nekima ni krediti ne mogu pomoći Slika nije dostupna Istražili smo: Kojim nekretninama će cijena rasti, a kojima padati?

No unatoč značajnom padu cijena, prodaja nekretnina bilježi pad. Najviše stanova prodano je u 2007. godini, čak 151.184 stana, a u 2013. godini taj broj se prepolovio - prodana su tek 72.333 stana.

Procjene su kako bi cijene i dalje mogle padati. Najviše su bile u 2008. godini, danas su niže za 30 posto. Stan od 90 metara četvornih 2008. godine stajao je 2500 eura po metru četvornom, danas ta cijena iznosi 1800 eura.

POS kod Jakuševca: Stanovi do 1100 eura po kvadratu

No građani trenutačno nisu skloni stambenom zaduživanju, unatoč tome što su neke banke snizile kamate na stambene kredite. Ipak, određene agencije u posljednja dva mjeseca bilježe rast prodaje. 'Ljudi su svjesni da im se više isplati kupiti stan nego iznajmiti isti s obzirom na niske kamatne stope koje banke trenutno daju u akcije', kaže vlasnik jedne agencije, Boro Vujović.

Ipak do većeg oporavka tržišta nekretnina neće doći sve dok se ne oporavi i hrvatsko gospodarstvo i platežna moć građana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook