Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnje pucanj u prazno

Cijene energenata padaju, zašto ne padaju cijene hrane? Evo što rade druge zemlje

Aktualno Galerija Energenti padaju, hrana raste - 5 Energenti padaju, hrana raste - 5 Foto: DNEVNIK.hr Energenti padaju, hrana raste - 4 Energenti padaju, hrana raste - 4 Foto: DNEVNIK.hr Energenti padaju, hrana raste - 3 Energenti padaju, hrana raste - 3 Foto: DNEVNIK.hr Energenti padaju, hrana raste - 2 Energenti padaju, hrana raste - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Energenti padaju, hrana raste - 1 Galerija 1/5 >>
Dok cijene energenata padaju, ne padaju cijene hrane. I nije to problem samo u Hrvatskoj.

Vožnja automobilom danas znatno lagodnija nego prije godinu dana.
Dizel je 60 posto - jeftiniji. Litra je tada bila 1,92 eura. Pun spremnik od 50 litara bio je čak 35 eura skuplji! U godinu dana plin je na burzama pao i 10 puta za megavat sat. I dok energenti padaju - cijene hrane to ne prate. "Svaki dan je sve gore i gore, hrana je strašno skupa", kaže Bernarda iz Zagreba. 

"Od uvođenja eura cijene čak 80 posto svih proizvoda zadržalo je svoju cijenu ili je poskupilo, jeftinije je tek 20 posto akrtikala", kaže reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Konkretno 41 posto proizvoda zadržalo je cijene, 39 posto njih je poskupjelo. 8 posto jeftinije je zbog akcija, 12 posto i bez njih. Vlada je početkom godine bila oštra.

Ministarstvo gospodarstva Davor Filipović je u siječnju poručio: "Znači, baš je sve na stolu. Od crnih listi, do zamrzavanja širokog spektra proizvoda...". 

"Imamo puno, puno arsenala u svojim rukama i zato preporučam svima da vrate cijene", govorio je premijer Plenković u siječnju. A od velikog arsenala - uglavnom smo dobili pucanj u prazno, a mi smo malo uštedjeli na deterdžentima, šamponima, WC papiru, punomasnom mlijeku i maslacu čije su ionako visoke cijene nešto pale.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teško se živi Krivulja inflacije ide prema dolje, no cijene hrane su i dalje visoke. Što možemo očekivati u idućim mjesecima?

Brzo se to istopilo na sezonskom voću, trajnim kobasicama, šunki, mortadeli, paštetama, kavi, čajevima, riži, tjestenini, džemovima... Njima je cijena - rasla.

"Trebaju ljudi i sami nešto pokušat napraviti. Stati tu i pokazati da ne ide tak dalje", kaže Vanesa. "Ja tu ne mogu ništa napraviti. To ide od glave, od vrha tako da, oni bi trebali nešto poduzeti, a oni ne poduzimaju ništa", kaže Branko. Evo što rade druge zemlje. U Austriji će trgovci morati vladi dostavljati nabavne cijene artikala.

Pročitajte i ovo Jeftinija energija, hrana i dalje skupa - 2 Nikako dočekati Cijene sirovina su prestale divljati, ali hrana je još skupa: Kada možemo očekivati pojeftinjenje?

Francuska vlada prehrambenom sektoru prijeti dodatnim porezima. Portugalci su ukinuli PDV za 40-tak namirnica. Ipak nije susjedova trava uvijek zelenija. Italiju trese "tjestenina kriza", a u Mađarskoj je sve skuplje 25 posto.

Univerzalog odgovora za smanjenje cijena hrane - nema.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene