Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva procjena

Stigli su novi podaci o inflaciji za travanj: Smanjuje se peti mjesec zaredom

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u travnju ove godine usporila je na 8,8 posto, objavio je u utorak DZS, što predstavlja usporavanje inflacije peti mjesec zaredom i njezin povratak na jednoznamenkaste stope prvi put od travnja prošle godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u travnju stopa inflacije iznosila 8,8 posto u odnosu na travanj 2022. godinu, dok je u odnosu na mjesec ranije iznosila 0,9 posto.

Stopa inflacije na godišnjoj razini smanjila se tako peti mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto. U prosincu rast je usporio na 13,1 posto, u siječnju je inflacija iznosila 12,7 posto, u veljači 12 posto, a u ožujku 10,7 posto.

Ovo je i prvi put od travnja 2022. da je inflacija bila jednoznamenkasta, kada je iznosila 9,4 posto. Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 14 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,6 posto, za usluge 7,8 posto te za energiju 1,1 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Pročitajte i ovo MMF Zauzdavanje inflacije MMF-ovo upozorenje Europi: Moguće su kaotične korekcije cijena stambenih nekretnina

Na mjesečnoj razini, tj. u odnosu na ožujak ove godine, cijene industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije porasle su za 1,5 posto, cijene hrane, pića i duhana za 0,9 posto, a usluga za jedan posto. Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene energije pale su za 0,4 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija analiza visokih cijena Tko je krivac za inflaciju? "Poduzeća su nastojala nadoknaditi gubitke"

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u travnju prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 16. svibnja 2023. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene