Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar tvrdi: 'Nije tako'

'SRAMOTA IH MOŽE BITI' Cijena rada u Hrvatskoj 2 puta manja od europskog prosjeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Panenić rekao je u Metkoviću kako Hrvatska ima povoljne uvjete za investicije, a da bi se Vlada mogla pohvaliti još konkretnijim učincima na gospodarskom planu, potrebno je izmijeniti mnogo pravilnika i akata.

Cijena rada u Hrvatskoj dva i pol puta je manja od europskog prosjeka. To što je za radnike loša, za investitore bi mogla biti dobra vijest. Europa 25, Hrvatska 9,6. Riječ je o eurima za sat rada i već na prvi pogled ne izgleda dobro. No ministar gospodarstva, Tomislav Panenić, brojke tumači drukčije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odabrana između drugih zemalja svijeta U Hrvatsku dolazi investicija vrijedna 8,5 milijuna kuna! Slika nije dostupna Lošiji nego prošle godine Ljestvica konkurentnosti: Hrvatsko gospodarstvo na pretposljednjem mjestu!

'Ja ne bi rekao da je tako. Mi imamo jednan regionalni kontekst. Ne možemo uspoređivat cijenu rada koja je u Hrvatskoj s cijenom rada u nekoj zapadnoj Europskoj zemlji', rekao je ministar gospodarstva, Tomislav Panenić te dodaje kako bi zbog investicija, ta cijena trebala biti još i manja.

'Ono što smo i sami svjesni toga da je cijena rada kod nas viša nego u zemljama u okruženju i trebamo pronaći modele kako ćemo to kroz dogledno vrijeme umanjiti, tako da interes i kroz taj način za same investicije privućemo', dodaje ministar Panenić.

Oporba se ne slaže

Njegov prethodnik s time se ne slaže. Za primjer je uzeo dvije županije koje su uspjele nezaposlenost svesti na minimum Međimursku i Vraždinsku.

'I oni strateški su se opredjelili da oni u sljedećim godinama moraju gledati kako dići dohodak našim građanima, kako tu razliku između prosjećne plaće u Hrvatskoj i prosjećne plaće u Europi smanjiti. I tako treba i država razmišljati', smatra bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te ističe kako je Vlada do sada pokazala jedino to da nema ambicija.

'U projekciji proračuna, oni u sljedeće 3 godine planiraju rast sa 1,7 na 2,3 posto. Tri godine im treba da dignu BDP za 0,6 posto i to su oni sebi zadali kao cilj. Sramota ih može bit', poručio je Vrdoljak.

Panenić pak kaže kako se radi, ali treba vremena. 'Brojne su pripreme koje se rade. Nažalost ono što moram svima reći da brojni pravilnici i zakonski i podzakonski akti koje treba mijenjati zahtjevaju određeno vrijeme', rekao je ministar Panenić.

Dobre temelje, za dobar start, kaže Vrdoljak, Vlada je imala. 'Stanje u gospodarstvu je s obzirom na stanje kako je nova Vlada preuzela Hrvatsku nije moglo biti lošije. Ništa se novo nije dogodilo. Pada nam rejting, ne dolaze nove inicijative, odustalo se od reformi', napominje Vrdoljak.

Ministar Panenić odogovara da su prvi konkretni koraci već su napravljeni.

'Nakon usvajanja strategije i pametne specijalizacije koja je donesena u srijedu na Vladi, otvara se vrlo brzo natječaj u vrijednosti 100 milijuna eura, upravo za istraživanje i inovacije za nove proizvode', poručuje ministar Panenić koji sve tvrtke poziva da se dobro pripreme i natječaje poput ovog što bolje iskoriste.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene