Obavijesti Pretražite Navigacija
NACIONALNI ISPITI

Važan dan: Učenici četvrtih razreda osnovne škole na važnom testu, pravila su kao i na državnoj maturi

Ispitom iz Hrvatskog jezika učenici četvrtih razreda 81 eksperimentalne osnovne škole u ponedjeljak počinju pisanje nacionalnih ispita koji će se provoditi do 10. ožujka iz ukupno tri predmeta, odnosno još iz Matematike te Prirode i društva.

Radi se o školama u kojima su u školskoj godini 2021./2022. nacionalni ispiti eksperimentalno provedeni u osmim razredima.

Ispiti iz sva tri predmeta počinju u devet sati, a za Hrvatski jezik učenici će ukupno imati 135 minuta, s time da prvi dio ispita (čitanje i hrvatski jezik) traje 75 minuta, a drugi dio (ispit pisanja) 60 minuta.

Matematika je na rasporedu u srijedu, 8. ožujka, te je za nju predviđeno 75 minuta, a ispit iz Prirode i društva održat će se u petak, 10. ožujka, te će učenici za njega imati točno sat vremena.

Učenici će ispite pisati u svojim učionicama, a i za njih vrijedi jednako pravilo kao i na državnoj maturi po pitanju mobitela i drugih elektroničkih uređaja (npr. pametnih satova) - neće ih smjeti imati uz sebe.

Izostanak na dan pisanja nacionalnih ispita morat će opravdati, no naknadno ih neće morati pisati.

Škole, prema preporuci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ne bi trebale organizirati druge aktivnosti u dane pisanja nacionalnih ispita, a učenici taj dan ne bi trebali imati druge pisane ili usmene provjere.

Nisu potrebne instrukcije niti ponavljanja, ocjena je opisna i ne utječe na uspjeh učenika

Iz NCVVO-a su već prije naglasili da za nacionalne ispite nisu potrebne nikakve dodatne pripreme, ponavljanje gradiva niti traženje starih udžbenika, a posebice nisu potrebne instrukcije jer žele dobiti realnu sliku postignuća koja su proistekla iz redovite, dodatne i dopunske nastave.

Korist od toga trebali bi imati i učenici i roditelji te škola, ali i nacionalne institucije – od resornog ministarstva do svih onih koji će rezultate moći koristiti u svrhu poboljšanja i unaprjeđenja obrazovnog sustava.

Pročitajte i ovo Zadnji dan škole - 4 pritisak roditelja Inflacija odlikaša bez pokrića: "Roditelji doslovno žicaju ocjene", "Opet je to ta linija manjeg otpora. Jednostavnije je popustiti nego se boriti"

Pročitajte i ovo Vinko Filipović - 2 Prvi dan nacionalnih ispita Mogu li nacionalni ispiti za osmaše riješiti inflaciju odlikaša? "Uveo bih strane jezike, iznenađujuće je što ih nema"

Nacionalni ispiti ne ocjenjuju se brojčanom ocjenom, već opisno te postoje četiri razine - napredna, srednja, osnovna razina i ispod osnovne razine. Rezultati ispita ne mogu ni na koji način utjecati na uspjeh učenika, poručuju iz NCVVO-a.

Nakon četvrtaša nacionalne ispite pisat će svi učenici osmih razreda iz ukupno 923 osnovne škole. Bit će provedeni od 13. do 31. ožujka, i to iz osam predmeta - Hrvatskog jezika, Matematike, Biologije, Fizike i Kemije, prvoga stranog jezika, Geografije i Povijesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene