Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi dan nacionalnih ispita

Mogu li nacionalni ispiti za osmaše riješiti inflaciju odlikaša? "Uveo bih strane jezike, iznenađujuće je što ih nema"

Od 2. do 6. svibnja u osmim razredima 81 škole diljem Hrvatske provode se nacionalni ispiti.

"Mnogi misle da bi se nacionalnim ispitom riješio problem inflacije hrvatskih odlikaša - gotovo svaki drugi učenik je razred završio peticom, a gotovo svaki peti s prosjekom pet nula", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Današnjim danom počeli su nacionalni ispiti u 81 osnovnoj školi, u osmim razredima. Nakon hrvatskog jezika, pisat će se matematika, fizika, kemija i biologija.

"Nakon eksperimentalne provedbe, plan je 2023. godine provesti takve ispite u svim osmim razredima u čitavoj populaciji. Ove godine se neće ocjenjivati klasično ocjenom 1-5, već će se u bodovati u četiri kategorije i tako će se vidjeti razina postignuća svakog učenika", pojasnio je ravnatelj Nacionalnog centra Vinko Filipović za Dnevnik Nove TV.

Ukoliko će se Ministarstvo obrazovanja odlučiti da nacionalni ispiti budu jedan od kriterija upisa u srednju školu, prijeći će se na klasično ocjenjivanje. Istaknuo je da to sigurno neće biti sljedeće godine.

Priznaje da je iznenađujuće što u ispitima nema stranih jezika. "Mi smo nastavili započeti koncept bivše adiministracije ministrice Blaženke Divjak, koja je očito forsirala STEM predmete uz hrvatski jezik i matematiku. Ja bih ih uveo jer bismo time zaokružili set predmeta koje treba vrednovati", smatra Filipović.

Napomenuo je da se ozbiljno razmišlja o uvođenju stranih jezika od sljedeće godine. "Zajednički će se donijeti odluka oko povijesti i geografije s resornim ministarstvom", rekao je Filipović.

Pročitajte i ovo Pripreme za državnu maturu - 6 PRIPREME ZA MATURU Srednjoškolci hrle na fakultete, a tržište rada ima drugačije potrebe: "Moramo maknuti stigmu da su strukovna obrtnička zanimanja nižeg ranga"

Pročitajte i ovo Maturanti pozvani u vojna učilišta - 1 STEGA, RED, ALI I PONOS Besplatan studij, sa stipendijom: Stega, red i disciplina njima su svakodnevnica, a na kraju imaju važnu obavezu

Kaže da je probna matura uspjela. "Rezultati mature su sekundarne naravi, a maturanti su potvrdili da su im probni ispiti u velikoj mjeri pomogli. Ovogodišnji maturanti su jako malo bili fizički u školama i tako smo im htjeli olakšati redovitu maturu", rekao je Filipović o ovogodišnjoj državnoj maturi koja je za manje od mjesec dana pred vratima.

Nacionalni ispiti i državna matura ne mogu smanjiti inflaciju odlikaša. "Problem je puno složeniji. Od edukacije učitelja na nastavničkim fakultetima, do sustava upisa u srednje škole i čitavog niza drugih stvari", zaključio je FIlipović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene