Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Češnjaj: Na ličkom ratištu je postojao dvostruki zapovjedni lanac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratni zapovjednik Zbornog područja Gospić Izidor Češnjaj, koji je na tom mjestu bio prije generala Rahima Ademija, ustvrdio je danas, svjedočeći na suđenju za zločine počinjene tijekom akcije Medački džep, da je na ličkom ratištu postojao dvostruki zapovjedni lanac.

'Nemam dokaza, ali mislim da je postojao dvostruki zapovjedni lanac', kazao je Češnjaj na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu na zagrebačkom Županijskom sudu, dodajući da je kao zapovjednik više puta bio zaobiđen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži osuđujuću presudu za Ademija i Norca Slika nije dostupna Počele završne riječi o zločinima u Medačkom džepu

Češnjaj, koji je zapovjednik gospićkog područja bio do lipnja 1993. kada se razbolio, kazao je da je tadašnji načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko znao dati izravne zapovijedi zapovjednicima brigada, pa i Norcu.

'Norac je bez mog znanja odlazio kod Bobetka i u Ministarstvo
obrane', kažao je Češnjaj. Norca je opisao kao hrabrog mladića, bez vojnog znanja, zbog čega je predlagao da ga 1992. pošalju na školovanje u Ameriku.

Na gospićko područje dolazili su razni emisari, novinari i strani obavještajci. U nekoliko navrata tamo je bio i Miroslav Tuđman, rekao je Češnjaj, ističući da mu se Tuđman pritom nije javio, iako je to bio dužan učiniti.

Dodao je i da se politika tada previše uplitala u vojna pitanja, pa su i lokalni političari znali vojna naređenja. Bobetko mu, kao ni Ademiju, nije vjerovao pa ih je često znao ispitivati što radi onaj drugi, rekao je Češnjaj.

O postojanju dvostrukog zapovjednog lanca Češnjaj je govorio i u istrazi, navodeći da su ga uz Bobetka i Tuđmana činili bivši ministar obrane Gojko Šušak, admiral davor Domazet Lošo, Mladen Markač, Ante Gotovina, Mirko Norac i drugi.

Prije Češnjaja svjedočio je Vlado Grujić, u vrijeme akcije zadužen za logistiku. No, on je na gotovo sva pitanja kazao da se ne sjeća ili ništa ne zna.

Nakon što ga je sudac Marin Mrčela podsjetio da je pred haškim istražiteljima posvjedočio da je Ademi podsjetio zapovjednike na njihove dužnosti i upozorio na uništavanje imovine, Grujić je ustvrdio da ne zna što bi rekao.

Nakon stanke na suđenju generalima optuženima za zločine nad civilima u akciji Medački džep trebao bi svjedočiti Rudolf Brlečić, koji je 1993. bio zapovjednik pješaštva u Glavnom stožeru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene