Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HVALEVRIJEDNA AKCIJA

"Nisi sama - hodaj s nama": Šetnjom ukazali na važnost kretanja, posebno za onkološke pacijente - ''U tome sam našla utjehu''

Aktualno Galerija Nisi sama - Hodaj s nama! - 5 Nisi sama - Hodaj s nama! - 5 Foto: DNEVNIK.hr Nisi sama - Hodaj s nama! - 1 Nisi sama - Hodaj s nama! - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nisi sama - Hodaj s nama! - 2 Nisi sama - Hodaj s nama! - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nisi sama - Hodaj s nama! - 3 Nisi sama - Hodaj s nama! - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Nisi sama - Hodaj s nama! - 4 Galerija 1/6 >>
Na glavnom zagrebačkom trgu u nedjelju ujutro se okupila nešto drugačija inicijativa. Oni kojima je izuzetno bitno da dobiju pravovremenu zdravstvenu skrb i koji su najugroženiji zbog nedovoljne procijepljenosti.

Inicijativa žena oboljelih od raka, pod sloganom Nisi sama - Hodaj s nama, prošetala je užim centrom grada, upozorila na važnost kretanja, ali i na manjkavosti zdravstvenog sustava u pandemijsko vrijeme. Pola sata hoda pozitivno djeluje na mentalno i tjelesno zdravlje, posebice kod onkoloških bolesnika.

Od Trga bana Jelačića, preko Gornjeg grada pa natrag do Trga krenula je inicijativa Nisi sama - hodaj s nama. Goranka će uskoro na još veći izazov - Highlander Hrvatska.

''Proći ću negdje oko 104 kilometra, to putovanja traje negdje pet dana. Krećem 25.9. Počela sam hodati nekad nakon što sam se razboljela. U tome sam našla utjehu da mogu biti sama sa svojim mislima'', ističe Goranka Perc, dopredsjednica udruge Nismo same.

Prije osamnaest godina kada se Sonja suočila s dijagnozom sve je bilo drugačije. ''Nije onda bilo ni psihološke pomoći, čovjek je bio osuđen sam na sebe i ljude s kojima sam se liječila. Tako da je super što postoje ovakve udruge'', kazala je Sonja.

A da je psihološka pomoć je zapravo jednako važna kao i samo liječenje bolesti, ističe i psihijatrica Maja Vukoja. Kao i rano otkrivanje bolesti. No koliko zdravstveni sustav u tome pomaže?

''Nedovoljno, imali smo jednu inicijativu da se do dijagnoze dođe do 72 sata, možda je to bilo malo utopijski, ali makar za dva tjedna, mjesec dana već bismo i s time bili zadovoljni'', kazala je Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog odbora za zdravstvo.

Pročitajte i ovo Problemi onkoloških pacijenata - 4 Po uzoru na europske zemlje Onkološkim bolesnicima pregledi kod privatnika uz povrat troškova? Nisu svi oduševljeni prijedlogom: "Mislim da je to jako nezahvalna situacija"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najranjiviji bolesnici A kako je usred cijelog ovog kaosa pacijentima na Klinici za tumore? ''Pretužno je to što se događa"

Pandemijska godina za bolesnike koji su već u postupku liječenja bila je problematična zbog nestašice lijekova i zbog čestih kvarova na aparatima za zračenje. No za novooboljele situacija je dramatičnija jer se put do postavljanja dijagnoze produžio, izvijestila je reporterka Jelena Rastočić u Dnevniku Nove TV.

''Mnogi ljudi uopće nisu otišli na vrijeme liječniku tako da se bojim da će za dvije tri godine naša statistika pokazati pad oboljelih od raka, ali da će se povećati smrtnost'', napominje Ivana Kalogjera Brkić.

''Podaci HZZO o odazivu na sistematske preglede su jako loši, mi smo donijeli nacionalni strateški okvir za borbu protiv raka, ali ako ne bude konkretnih akcijskih planova to će nažalost ostati samo mrtvo slovo na papiru'', zaključuje saborski zastupnik Ivan Čelić.

Preventiva je i dalje najvažnija za uspješno liječenje zato se odazovite na preglede koji vam možda mogu spasiti život.
 

 

Više o inicijativi pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene