Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Miro Čalušić i četvoro članova njegove skupine odbacili su danas na početku suđenja optužbe kojima ih se tereti za sklapanje lihvarskih ugovora zbog kojih su brojne žrtve ostale bez kuća i milijunske imovine.


"Savjest mi je čista i nisam kriv", rekao je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu Miro Čalušić, koji je s ostalim članovima skupine uhićen početkom siječnja.

Vezani članci Suđenje FIlipu Zavladavu za trostruko ubojstvo - 6 Zavadlav s optuženičke klupe poručio bratu: "Budi u komuni, ne mogu te više čuvati, pod ključem sam" Četvrtooptužena u slučaju mali Agrokor Nicole de Rossi De Rossi iznijela obranu: "Todorić je za mene bio apsolutni autoritet i nisam sumnjala u njegov potpis. Ovo suđenje me uništilo"

On je u jednom trenutku zaplakao u sudnici u koju je doveden iz pritvora, dok se suokrivljeni njegov brat Hrvoje i stric Marijan, te Ivan Anđelić i Ana Paradi brane sa slobode.

Rrasprava je prekinuta nakon što je braniteljica provoptuženog Višnja Drenški-Lasan zatražila izuzeće zamjenika općinske državne odvjetnice zbog nedozvoljenog prikupljanja dokaza.

Utvrđeno je naime, da je nakon potvrđivanja optužnice provodio u istom predmetu dokazne radnje, odnosno naložio vještačenje pištolja pronađenog u Čalušićevom stanu o čemu nije obavijestio sud, a što po tvrdnjama braniteljice nije dozvoljeno.

>>Miro Čalušić i obitelj na optuženičkoj klupi zbog lihvarenja, prijetnji smrću i prijevara

Lihvarske ugovore Čalušić je navodno sklopio s 25 osoba u Zagrebu i Dubrovniku, prema navodima optužbe "koristeći njihovu lakovjernost, životne i ekonomske neprilike te umanjenu mogućnost prosuđivanja".

Tužiteljstvo je predložilo da se na suđenju sasluša tridesetak svjedoka, među kojima su i zaposlenici benzinskih postaji na kojima je petookrivljena razmjenjivala krivotvorene novčanice.

Obrane smatraju kako nema mjesta osuđujućoj presudi jer se optužbe temelje na "nezakonitim dokazima".

>>Optužen za LIHVARENJE građana: Miro Čalušić s osmijehom u sudnici

Svi optuženi su odbacili krivnju, ali neki od njih tvrde da nisu bili svjesni da čine kazneno djelo.

Prvookrivljeni je ugovorima o zajmu navodio uvećane iznose i zaračunavao visoke kamate pri čemu je kao sredstvo osiguranja sklapao sporazume o prijenosu vlasništva na nekretninama vrijednijim od samog duga.

Zbog takvih zajmova, prema pisanju medija, jedna žrtva je ostala bez hotela, dok su u drugom slučaju majka i sin ostali bez kuće u Dubrovniku, vrijedne 5,2 milijuna kuna. (Hina)


 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook