Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čalušić zaplakao u sudnici

Čalušić i ostali optuženi lihvari tvrde da nisu krivi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miro Čalušić i četvoro članova njegove skupine odbacili su danas na početku suđenja optužbe kojima ih se tereti za sklapanje lihvarskih ugovora zbog kojih su brojne žrtve ostale bez kuća i milijunske imovine.

"Savjest mi je čista i nisam kriv", rekao je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu Miro Čalušić, koji je s ostalim članovima skupine uhićen početkom siječnja.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Slika nije dostupna Zaradio 31 milijun kuna? Optužen za LIHVARENJE građana: Miro Čalušić s osmijehom u sudnici

On je u jednom trenutku zaplakao u sudnici u koju je doveden iz pritvora, dok se suokrivljeni njegov brat Hrvoje i stric Marijan, te Ivan Anđelić i Ana Paradi brane sa slobode.

Rrasprava je prekinuta nakon što je braniteljica provoptuženog Višnja Drenški-Lasan zatražila izuzeće zamjenika općinske državne odvjetnice zbog nedozvoljenog prikupljanja dokaza.

Utvrđeno je naime, da je nakon potvrđivanja optužnice provodio u istom predmetu dokazne radnje, odnosno naložio vještačenje pištolja pronađenog u Čalušićevom stanu o čemu nije obavijestio sud, a što po tvrdnjama braniteljice nije dozvoljeno.

>>Miro Čalušić i obitelj na optuženičkoj klupi zbog lihvarenja, prijetnji smrću i prijevara

Lihvarske ugovore Čalušić je navodno sklopio s 25 osoba u Zagrebu i Dubrovniku, prema navodima optužbe "koristeći njihovu lakovjernost, životne i ekonomske neprilike te umanjenu mogućnost prosuđivanja".

Tužiteljstvo je predložilo da se na suđenju sasluša tridesetak svjedoka, među kojima su i zaposlenici benzinskih postaji na kojima je petookrivljena razmjenjivala krivotvorene novčanice.

Obrane smatraju kako nema mjesta osuđujućoj presudi jer se optužbe temelje na "nezakonitim dokazima".

>>Optužen za LIHVARENJE građana: Miro Čalušić s osmijehom u sudnici

Svi optuženi su odbacili krivnju, ali neki od njih tvrde da nisu bili svjesni da čine kazneno djelo.

Prvookrivljeni je ugovorima o zajmu navodio uvećane iznose i zaračunavao visoke kamate pri čemu je kao sredstvo osiguranja sklapao sporazume o prijenosu vlasništva na nekretninama vrijednijim od samog duga.

Zbog takvih zajmova, prema pisanju medija, jedna žrtva je ostala bez hotela, dok su u drugom slučaju majka i sin ostali bez kuće u Dubrovniku, vrijedne 5,2 milijuna kuna. (Hina)


 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene