Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaradio 31 milijun kuna?

Optužen za LIHVARENJE građana: Miro Čalušić s osmijehom u sudnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgođen je početak suđenja Miri Čalušiću i skupini njegovih suoptuženika, koje tužitelji terete za sklapanje lihvarskih ugovora, prijevare, prijetnje i stavljanje u optjecaj krivotvorenog novca.

Zbog nedolaska dvoje odvjetnika i jedne optužene danas je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu odgođen početak suđenja Miri Čalušiću i ostalim članovima njegove skupine uhićene početkom siječnja zbog sklapanja lihvarskih ugovora, prijevara, prijetnji te stavljanja u optjecaj krivotvorenog novca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Slika nije dostupna Zagrepčanin lihvario sa 40 milijuna kuna

Tužiteljstvo tvrdi da je Čalušić preko 25 lihvarskih ugovora od početka 2007. do rujna prošle godine zaradio više od 31 milijuna kuna u nekretninama i novcu.

>> Izgorio automobil Mire Čalušića optuženog za lihvarenje

Lihvarske ugovore navodno je sklopio s 25 osoba u Zagrebu i Dubrovniku "koristeći njihovu lakovjernost, životne i ekonomske neprilike te umanjenu mogućnost prosuđivanja", navodi se u optužnici.

U ugovorima o zajmu s kratkim rokovima povrata umjesto iznosa posuđenog novca navodio je znatno uvećane iznose, a dužnicima je neistinito navodio da mu moraju vratiti samo stvarno posuđen novac, odnosno da uvećani iznosi predstavljaju unaprijed zaračunatu kamatu.

Kao sredstva osiguranja povrata tih zajmova potpisivao je sporazume o prijenosu vlasništva na nekretninama koje su bile znatno vrednije od iznosa posuđenog novca.

Čalušića se tereti i za dvije prijevare, prijetnje smrću nasljednici jednog od njegovih dužnika, krivotvorenje isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja, ali i stavljanje u optjecaj krivotvorenih novčanica. Krivotvorine je navodno davao i petookrivljenoj 28-godišnjakinji koja ih je od travnja do lipnja prošle godine u više navrata koristila za plaćanje, znajući da nisu prave.

Među optuženima su i Čalušićev brat Hrvoje te stric Marijan, koji se osim za krivotvorenje isprava tereti i da je iz kuće jednog dužnika odnio predmete vrijedne preko 30 tisuća kuna.

Ostale optuženike tereti se za pomaganje u krivotvorenju isprava, ali i sakupljanje dugova. Novac su, po tvrdnjama tužiteljstva, nosili Čalušiću, za kojega je zatraženo produljenje istražnog zatvora, ali i oduzimanje imovinske koristi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene