Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomaknuo rok

Čačić: Investicije i početak rasta 2013. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgovornost prema trošenju novca hrvatskih građana, održanje socijalne ravnoteže, investicije na lokalnoj razini i njihova realizacija kroz javno-privatno partnerstvo, teme su o kojima je na seminaru za predstavnike HNS-ovih organizacija održanom u prostorijama Političke akademije govorio predsjednik stranke, prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Podsjetio je na osnovne odrednice politike koalicijske vlade - odgovornost prema trošenju proračunskog novca, koji se, kako je rekao, više ne smije trošiti neodgovorno, zatim pokušaj da se zaštite najugroženiji slojevi društva - umirovljenici kroz indeksaciju mirovina, a mladi kroz niz mjera poput odluke o subvencioniranju prijevoza srednjoškolaca sa 75 posto.

'To je izravan doprinos stotinama tisuća obitelji koje svake godine šalju djecu u srednje škole. Radi se o velikom teretu, naročito ako imate dvoje (srednjoškolske) djece, a bitno je da ta djeca ne izgube priliku kvalificirati se za ono čemu težimo - više i visoko obrazovanje', poručio je Čačić podsjetivši da je Hrvatska trenutačno ispod europskog standarda te da je stoga vlada i uvela besplatno visoko školstvo za redovite studente.

'Te ključne socijalne mjere nisu dugoročno rješenje ako nisu praćene snažnim gospodarskim rastom. Za to su potrebni izvori, a u zemlji s poteškoćama poput Hrvatske, nužno je prepoznati prostor za mogućnost realizacije tog rasta', istaknuo je Čačić, navodi se u priopćenju.

>> Čačić gostima iz Svjetske banke pričao viceve o Muji i Hasi!

'Prva faza je stabilizacija gospodarskih tokova, a potom početak ciklusa rasta s 2013. godinom. Ključnu ulogu u toj priči imaju investicije', rekao je Čačić. Naglasio je da je za realizaciju najvećih potrebno najviše pripreme i projektiranja, za njihovo ostvarenje najduži rokovi i traženje financijskih sredstava kojih na hrvatskom tržištu nema. Taj proces je u tijeku vrlo intenzivno, rekao je Čačić.

Podsjetio je da je Vlada, uz to, u odnosu na prošlu godinu program realizacije investicija javnih tvrtki povećala za 50 posto i sada čini jak pritisak kako bi se taj cilj i ostvario. Trajno rješenje traži se i u privatnom kapitalu i to ne samo u velikim, nego i u malim projektima, dodao je.

Sudionike seminara najviše su zanimale investicije koje se dotiču lokalne i regionalne samouprave, poput ulaganja u elektrodistribuciju, opskrbu vodom i lokalne ceste te projekt javno-privatnog partnerstva u školstvu, zdravstvu, pravosuđu i kulturi, koji su na državnoj razini već prepoznali u Varaždinskoj, Međimurskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, stoji u priopćenju.

'Važno je da se da se primjerice škole, kao projekt u kojem je teret lokalne samouprave minimalan, prepozna kao nešto što direktno doprinosi kvaliteti života u cjelini, jer prelazak na jednosmjensku nastavu znači da će prostori škola u drugoj smjeni biti korišteni kao centri izvrsnosti te sportskih i kulturnih aktivnosti', rekao je Čačić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Magdalena Komes Spomenula i Milanovića Komes odgovorila Čačiću: “Nulta tolerancija na korupciju proizlazi iz stranačke vertikale i to mu smeta“ Ilustracija Reakcija na komentare premijera Čačić se obrušio na Plenkovića: "On je bio debelo u komunističkom gnijezdu kad su mene osudili"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene