Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tematski u Saboru

Burno na sjednici o porastu broja transrodne djece i mladih: "Ovakvim cirkusima mi ubijamo ljude"

Aktualno Galerija Svađa na tematskoj sjednici - 4 Svađa na tematskoj sjednici - 4 Foto: DNEVNIK.hr Svađa na tematskoj sjednici - 3 Svađa na tematskoj sjednici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Svađa na tematskoj sjednici - 2 Svađa na tematskoj sjednici - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Svađa na tematskoj sjednici - 1 Galerija 1/4 >>
U Saboru je održana tematska sjednica dvaju odbora: Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te Odbora za obitelj, mlade i sport. Tema sjednice - uzroci i posljedice porasta broja transrodne djece i mladih u Hrvatskoj - dovela je do ideološke prepirke između ljevice i desnice.

Tematska sjednica dvaju saborskih odbora - Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te Odbora za obitelj, mlade i sport - izazvala je ideološke prepirke zastupnika ljevice i desnice. Na sjednici se raspravljalo o uzrocima i posljedicama porasta broja transrodne djece i mladih u Hrvatskoj.

"Svojim radikalnim stavovima spali su preko ruba političke margine, a sada bi se umotani u pseudoznanost i pseudostručnost preko leđa transrodnih osoba i transrodne djece vraćali u politički mainstream. Sramotno je da je to tako organizirano", rekla je Ivana Kekin.

"Poremećaji spolne orijentacije u 2023. više ne postoje i mi nećemo dozvoliti da se takva retorika, pa i na mala vrata, a kamoli na saborska, vraća u javni diskurs", dodala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pedijatrica i bivša liječnica Biden izabrao transrodnu ženu za pomoćnicu ministra zdravstva: ''Ona je povijesni i visoko kvalificirani izbor''

Zastupnici stranke Možemo, SDP-a te Radničke fronte nisu u raspravi htjeli sudjelovati i napustili su dvoranu.

"Ovakvim cirkusima kakav su priuštili u Saboru mi ubijamo ljude. Govorimo im da su drugačiji, lošiji i nemaju pravo živjeti u našem društvu", rekao je Peđa Grbin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Liječnica izvrijeđala transrodnu osobu na pregledu Burne reakcije nakon priloga u Provjerenom: Dio javnosti ponašanje liječnice ocjenjuje skandaloznim, drugi su pak puni predrasuda

Međutim, rasprava se nastavila i bez njih.

"Ako je rod fluidan, a to je glavna njihova teza - da svatko u svakom u trenutku može promijeniti rod – neka oni svaki put kada dođu za govornicu i bilo s kim komuniciraju kažu kako se osjećaju jesu li muškarac ili žena", rekao je Hrvoje Zekanović.

"Ja nisam rekao da su transrodne osobe opasne za društvo i obitelj, nego je ta rodna ideologija opasna za hrvatsko društvo", rekao je Marko Milanović Litre.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene