Bura (Foto/Arhiva: Dino Stanin/PIXSELL)
Bura (Foto/Arhiva: Dino Stanin/PIXSELL)

Jaka bura koja je u ponedjeljak puhala na širem području Splita zadala je pune ruke posla tamošnjim vatrogascima koji su uz redoviti posao gašenja požara trebali uklanjati stabala koja su se rušila na prometnice.


Već rano ujutro kod Instituta na Marjanu vatrogasci su uklonili stablo koje je priječilo promet, dok su u Gundulićevoj ulici u središtu grada u padu stabla oštećena dva parkirana automobila. Stablo se srušilo i u Osječkoj ulici, ali tamo nije zabilježena materijalna šteta.

Vatrogasci su uz te intervencije još gasili požar niskog raslinja i trave kod Žrnovnice, požar lišća u Vukovarskoj ulici u Splitu, te požar trave na Visokoj u Splitu.

Vjetar je stabla lomio i u Gatima te u Sitnom Donjem, dok je u Trnavi na Biokovu grom izazvao požar kojega je gasilo 15 vatrogasaca i pet djelatnika parka prirode. Kod repetitora u Gizdavcu gorio je drveni električni stup, pa su na teren izišli djelatnici HEP-a.

Vatra jučer nije zaobišla ni Brač na kojem je gorjelo u Postirama, kao i u Prapratni i Vrbovskoj na Hvaru, te u Borovači nedaleko Muća.

Kod Marine u blizini Trogira gorjelo je u Pozorcu-Donje polje gdje je izgorjelo 1,5 hektara makije, maslina, bajama i smokava. Požar je lokaliziralo 15 vatrogasaca sa četiri vozila. Gorjelo je jučer i na Vilaru u Žrnovnici gdje je prilikom gašenja trebalo isključiti i 110KW dalekovod. (Hina)