Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković objavio novi rekord zaraženih u Hrvatskoj: ''Stožer će donositi odgovarajuće odluke''

Aktualno Galerija Andrej Plenković na sjednici Vlade Andrej Plenković na sjednici Vlade Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Božinović Galerija 1/3 >>
Hrvatska bilježi rekordan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa od početka pandemije, čak 8587, čemu pridonosi i omikron-varijanta, objavio je premijer Andrej Plenković na prvoj ovogodišnjoj redovitoj sjednici Vade održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu te je još jednom sve pozvao na pridržavanje epidemioloških mjera i cijepljenje.

''U Hrvatskoj imamo 8587 novih slučajeva, to je oko 50 posto više nego prošloga tjedna i dvaput više nego prije dva tjedna. Taj je broj očekivan i pokazuje da je virus koji se širi Europom, novi soj omikron, vjerojatno izrazito prisutan sada i kod nas. Neće zaobići nikoga, a znamo da je riječ o znatno zaraznijoj varijanti virusa. Posebno velik porast je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja danas broji najveći broj slučajeva, čak nešto više nego Zagreb, gdje je broj slučajeva triput veći nego prije dva tjedna. Svaki peti slučaj u Hrvatskoj zabilježen je ili u Splitsko-dalmatinskoj županiji ili u Zagrebu'', istaknuo je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade.

"Porast koji vidimo u brojnim europskim zemljama, a koji se sad nazire i kod nas, još je jedno upozorenje o važnosti korištenja i kombinaciji svih mjera koje su nam na raspolaganju u zaštiti od virusa i suzbijanju njegova širenja", istaknuo je premijer i upozorio da svaki četvrti građanin stariji od 65 godina još nije cijepljen.

Temeljni način zaštite je cijepljenje, opetovao je Plenković i opet pozvao sve građane koji se nisu cijepili da to učine, a one koji su primili dvije doze da se cijepe i trećom, koja će pojačati antitijela i imunitet.

Istaknuo je da u Hrvatskoj ima dovoljno doza za sve građane i građanke: ''Danas imamo 66 posto odraslih cijepljenih jednom dozom, a 63 posto cijepljenih s dvije doze. Onih koji su primili treću dozu je trenutno 543.000. Svaki četvrti sugrađanin koji je stariji od 65 godina, nažalost, još nije cijepljen, a među njima je čak 180.000 onih koji nisu primili nijednu dozu, dok je 37.000 primilo samo jednu dozu. Oni su u riziku od težeg oboljenja, a to treba spriječiti cijepljenjem."

''Najbitnije je da shvatimo da je zaštita kombinacija svih mjera zajedno'', istaknuo je premijer i upozorio da je omikron zarazan i dva dana prije pojave prvih simptoma, zbog čega se brže širi. Stoga je ponovno pozvao na pridržavanje osnovnih mjera zaštite, kao i na kombinaciju svih mjera kako bi štitili sebe i druge.

''Ono što mi se još čini bitnim je da će, ako bude puno više zaraženih, biti više hospitaliziranih", upozorio je Plenković i naglasio: ''Stožer civilne zaštite ima zadaću razmotriti novu situaciju kako bi vidjeli koju vrstu mjera eventualno mogu poduzeti, a o tome će sljedećih dana donositi odgovarajuće odluke''.

Beroš: ''Zdravstveni sustav je u maksimalnoj pripravnosti''

Ministar zdravstva Vili Beroš ponovio je da je u Hrvatskoj danas zabilježeno 8587 novih slučajeva te da je to na tjednoj razini porast od 50 posto: ''To je ujedno i najveći broj novih slučajeva u epidemiji. Udio zaraženih u broju testiranih je 45,95 posto. Najveći udio pozitivnih slučajeva bilježe Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska te Vukovarsko-srijemska županija. Na bolničkom je liječenju 1841 osoba, na respiratoru je 230. Rast hospitaliziranih slučajeva zabilježen je u KBC-u Split te u dubrovačkoj, pulskoj i šibenskoj bolnici, dok su ostali na istoj razini hospitalizacija u odnosu na prije tjedan dana."

"S obzirom na nove brojke, podiže se spremnost na najveću razinu. Treba naglasiti da većina bolnica u kratkom roku može povećati COVID kapacitete. Ako bi se to dogodilo, to bi značilo reduciranje druge zdravstvene zaštite", upozorio je Beroš i naglasio da su intenzivirali cijepljenje zdravstvenih djelatnika i da se provode dodatne mjere sigurnosti.

''Trebamo postići maksimalnu pripravnost na mogući očekivani razvoj situacije. Apeliramo na sve da izbjegavaju nepotrebne kontakte, da se nastave pridržavati svih osnovnih epidemioloških mjera: održavanje razmaka, nošenje maski, prozračivanje prostora - sve je to nužno za sprečavanje i ove nove varijante. Ovakav pristup nema alternative'', istaknuo je Beroš.

Podsjetio je i da je u Hrvatskoj detektiran i prvi slučaj "flurone" - kombinacije zaraze koronavirusom i gripom: ''Stručnjaci kažu da je navedena pojava očekivana te da će biti još i više sličnih slučajeva. Alate ipak imamo. Imamo dovoljno cjepiva. Pozivam građane da više ne odgađaju odluku o cijepljenju.''

Naveo je da je booster dozom dosad cijepljeno samo 16,2 posto odraslih osoba, a ''to nije dovoljno za adekvatni odgovor na moguću ugrozom omikron-varijantom".

Božinović: Stožer na dnevnoj razini razmatra uvođenje nekih mjera

Brojevi pokazuju da je očito veća prisutnost omikrona, ustvrdio je prvi čovjek Stožera i potpredsjednik Vlade te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović: "Čini se da kliničke slike nisu teške kao kod delta-varijante, ali to još uvijek treba pratiti. Čeka se na čvršću, znanstveno utemeljenu potvrdu.''

''S obzirom na mogućnost da se zdravstveni sustav naglo nađe pred velikim izazovom, Stožer na dnevnoj razini razmatra uvođenje nekih mjera kojima bi se pokušalo usporiti širenje zaraze u zajednici'', zaključio je Božinović i podsjetio: ''Virus se širi zrakom, nužne su maske u zatvorenom, hitno cijepljenje i docjepljivanje. Cijepljenje značajno pomaže, ali nije zamjena za maske, distancu i prozračivanje."

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 5 Hrvatska iz minute u minutu U Zagrebu nikad gora situacija: Više od 1800 novozaraženih!
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIVREMENA NEDOSTUPNOST Zašto Beroševo čedo opet nije funkcioniralo? "Trenutno radimo na održavanju..."

U uvodnom dijelu govora Plenković se osvrnuo i na rast BDP-a kazavši da će u 2021. on biti dvoznamenkasti te da se radi o jednom od najvećih rasta BDP-a u Europskoj uniji: ''Što se tiče deficita, on će, smatramo, biti manji od planiranog, a zbog naših ambicija ulaska u europodručje javni dug će biti oko 83 posto. Vrijednost fiskaliziranih računa je za pet posto bolja u odnosu na rekordnu 2019. Možemo svi u Hrvatskoj biti zadovoljni, tu je poboljšan kreditni rejting, put prema europodručju i Schengenu.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene