Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prodan je Brodosplit današnjim potpisom ugovora između predstavnika samoborskog DIV-a i Vlade. U Trećem maju radnici su prosvjedovali.


Novi se vlasnik obvezao provesti plan restrukturiranja koji je odobrila i Europska komisija. U škveru bi nakon toga, prema potpisanome, ostalo raditi 2000 radnika, što je za tisuću i pol manje nego sada. Sindikati zbog toga traže socijalni sporazum s novim vlasnikom koji sredinom ožujka očekuje prve ugovore o gradnji brodova.

Vezani članci Žičara (Foto: Dnevnik.hr) Nekadašnji velebni kompleks, perjanicu hrvatskog turizma, pokušali su prodati čak 17 puta u pet godina Kamion, ilustracija (Foto: AFP) Cestovni prijevoznici: "Ako ministarstvo ne uvaži naše zahtjeve vozit ćemo jako polako kad ljudi idu na posao"

'Mislim da je potpisom ugovora o prodaji Brodosplita, s jedne strane omogućava nastavak brodograđevne industrije u tom brodogradilištu pod nadzorom privatnog vlasnika, a s druge strane ispunjavamo možda i najbolniju zadaću prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju', kazao je ministar Vrdoljak.

>> Vrdoljak: Nadajmo se svi skupa da DIV ima novca za Brodosplit

Prosvjedi u Trećem maju

Dok se Brodosplit privatizirao, u Trećem maju prosvjed. Brodogradilište bez brodova nije brodogradilište, upozorilo je nekoliko stotina radnika riječkog 3. maja na mirnom prosvjedu u krugu škvera.

Pozivaju Vladu da im što prije omogući zapošljavanje jer sada radi tek tridesetak posto radnika, dok su ostali na prisilnim godišnjim odmorima i čekanjima! Dali su rok Vladi od sedam dana. Potom će u nove sindikalne akcije. 'Gospodin Milanović je na sjednici Vlade rekao da smo vječiti gubitaši, ali mi njih pitamo, s ovog mjesta, tko vam, gospodo draga, puni proračun da imate tako velike plaće gore?', kazao je Juraj Šoljić, glavni sindikalni povjerenik SMH-a 3. maja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook