Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisivanje ugovora u četvrtak

Vrdoljak: Nadajmo se svi skupa da DIV ima novca za Brodosplit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Vrdoljak sastao se u Splitu sa Sindikatima splitskog brodogradilišta potvrdivši da je samoborski DIV prihvaćen kao kupac Brodosplita. Konačni ugovor trebao bi biti potpisan u četvrtak.

Na pitanje ima li tvrtka DIV dovoljno novaca za veliki i ozbiljan posao poput kupnje Brodosplita, ministar Vrdoljak je otprilike odgovorio: 'Nadajmo se svi skupa da DIV ima novca'.

Vlada ni ministar Vrdoljak ne mogu sto posto potvrditi ima li DIV dovoljno financija i hoće li ispuniti sva obećanja, no ističu kako je druga solucija likvidacija Škvera 1. srpnja i da je sve drugo bolje. Zna se da smo se oprema Evropskoj uniji obvezali da ćemo do ulaska škverove ili privatizirati ili likvidirati.

'Morali smo brzo isprivatizirati, opet ću ponoviti, da ne bi došlo do likvidacije Brodosplita i gubitka svih 3.300 radnih mjesta jer je to bio uvjet komisije. I sindikati inzistiraju na tome da se potpiše socijalni sporazum prije potpisa ugovora, što mi nismo u prilici inzistirati danas', kazao je Vrdoljak.

>> Europska komisija odobrila privatizacijski ugovor za Brodosplit

Sindikati su zadovoljni što se prije prodaje razgovara o socijalnom sporazumu. Po Ugovoru DIV bi trebao zadržati minimalno 2.000 radnika. Sindikati traže da otpremnine otpuštenih budu 6.400 kuna po godini staža za svakog radnika. Isto tako, traže da se radnicima povoljno proda ili čak daruje 25 posto dionica Brodosplita. Traže čak i i predstavnike radnika u nadzornom odboru. No, po svemu sudeći DIV neće potpisati taj sporazum prije kupoprodaje. Ništa ga na to ne obavezuje.

'Šansu ćemo čovjeku dati, dobre ga duše primamo, ali ćemo ga, isto tako, dobre duše izjuriti ukoliko to ne bude onako kako treba. Ja zaista ne mislim da on ulazi unutra bez novca, jadni mi ako je to tako', kazao je Vedran Dragićević iz Sindikata metalaca.

Tomislav Debeljak poručuje da ima novca i poslovnih planova te da će o svemu više govoriti u četvrtak na potpisivanju ugovora. Ne zna se hoće li se ugovor potpisati u Splitu ili Zagrebu. Isto tako ne zna se što je Debeljak zapravo spreman ponuditi radnicimna.

Pročitajte i ovo Vojska - 4 Brodosplit priča ide dalje Ratna mornarica ima novog kormilara, a politika velike planove, no postoji jedan problem: ''Tko će upravljati novim plovilima?'' Slika nije dostupna Ministar o buri u škveru Ivan Vrdoljak: Brodosplit neće opstati kao incidentna tvrtka

Povuklo se i pitanje zašto Debeljak nije danas došao, on poručuje da ga Sindikati nisu ni zvali, i da žele sa njim pregovarati sada kada je jasno da je on spasio splitski škver od propasti. Sindikat poručuje da Debeljak tek treba dokazati hoće li Škver kada dođe spasiti ili uništiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene