Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve reakcije

Jesi li Brođani zadovoljni prelaskom susjedne rafinerije na plin?: ''Kraj naše borbe bit će kad građani počnu udisati čisti zrak''

Rafinerija u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Rafinerija u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Daliboro Vašarević iz Građanske inicijative za čuisti zrak (Foto: Dnevnik.hr) Daliboro Vašarević iz Građanske inicijative za čuisti zrak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dalibor Špadina razgovara s Daliborom Vašarevićem iz Građanske inicijative za čuisti zrak (Foto: Dnevnik.hr) Dalibor Špadina razgovara s Daliborom Vašarevićem iz Građanske inicijative za čuisti zrak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Rafinerija u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Rafinerija u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rafinerija u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
Predsjednica je u Slavonskom Brodu nazočila i potpisivanju ugovora koji za Brođane znači čišći zrak i manje zagađenje iz bosansko-brodske rafinerije.

Brođani ipak i dalje neće udisati čist zrak jer je ipak u pitanju rafinerija nafte, ali bi onečišćenje trebalo biti značajno manje od sljedeće godine zato što će tada, barem je tako najavio predstavnik ruskih vlasnika rafinerije, kao gorivo koristiti plin koji znatno manje onečišćuje zrak od dosadašnjeg mazuta, zapravo i glavnog uzroka tolikom zagađenju zraka.

O ovoj temi u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s Daliborom Vašarevićem iz Inicijative za čisti zrak.

Jeste li zadovoljni, koliko bi ubuduće zrak trebao biti čišći u Slavonskom Brodu prelaskom rafinerije na plin? Je li moguće za čak 60%?

Teško je reći. Bit ću zadovoljan konkretnim rješenjima. Potpisivanje ugovora smatramo samo dobrom voljom i poticanjem daljnjih koraka.

Je li plin rješenje, hoće li znatno manje biti onečišćen zrak?

U te brojke ne vjerujem, jer je to veliki postotak da bi se tako riješio, jer znamo da oni prerađuju prljavu naftu koja se prerađuje dalje, a smanjit će se emisije sigurno za možda desetak do 20 posto. 60 posto bi bilo idealno.

Je li to kraj vaše borbe, je li ovo konačno zadovoljavajuće rješenje za stanovnike?

Kraj naše borbe bit će kad građani počnu udisati čisti zrak, koliko god bude moguće, da nam se djeca ne razbolijevaju.

Što se još može popraviti?

Može se još modernizirati rafinerija, ugraditi filtri i prerada čišće nafte.

Nafta je problem?

Nafta je najveći problem, jer je ona najveći uzrok čestica koje su štetne za zdravlje.

Koji će biti vaši sljedeći potezi i akcije, u kojem smjeru planirate djelovati?

Pratit ćemo tijek događanja, najavljeni su nekakvi rokovi i do sada smo se naslušali jako puno rokova, a mi ćemo i dalje biti tu, upozoravati nadležne ljude i bit ćemo glas naroda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene