Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znaju kako

Britanci rješavaju problem zapošljavanja mladih u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi u Hrvatskoj sve teže pronalaze posao pa zato i kasnije napuštaju roditeljski dom.

Britanski projekt 'Mladi na tržištu rada' pokušava promijeniti tu sliku. Klubovi za zapošljavanje, kao dio projekta, omogućuju mladima da nauče sve o traženju posla, i uspješno ga pronađu u rekordnom vremenu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre preporuke Koju srednju školu ili fakultet upisati: Objavljena zanimanja koja se najviše traže i ona koja bi trebalo "rezati" Slika nije dostupna Mrsićev plan na djelu 'Ja sam onaj koji vas ništa ne košta, molim vas, zaposlite me'

Umjesto posla, Mateina prva stanica je Zavod za zapošljavanje. Svakog dana, već tri godine uporno traži oglas koji će je odvesti do prve plaće. 'Pošto nema posla i takva je kakva je situacija u zemlji, razmišljala sam da je najpametnije da upišem neku višu školu pa za godinu, dvije možda će se promijeniti stanje', kaže Matea Hajderbašić.

I Marko Živković se nada. Nakon fakulteta građevine, i njegova je radna knjižica još uvijek prazna. 'Mi mladi ne možemo se zaposlit jer se traži radno iskustvo, a mi ga ne možemo steći ako nas netko ne zaposli. Problem koji se gomila jedan na drugi, a teško ćemo ga riješiti ako ne nađemo načina', kaže on. Načina ima, i stiže iz Velike Britanije, a on je Klub za zapošljavanje. U tri tjedna uče se sve vještine traženja posla.

'U Hrvatskoj je 30 polaznika prošlo kroz Klub zapošljavanja, 10 ih se zaposlilo u roku od tri tjedna. To je njih 30 posto. Time smo razbili mit da se u Hrvatskoj posao može dobiti jedino preko veze', ističe Michael Chambers, voditelj projekta u Hrvatskoj. Vještine naučene u Klubu, i u drugim su zemljama našle posao za 80 posto mladih, i to do tri mjeseca nakon završetka programa.

'Mlade osobe, često se kaže da im je prepreka nedostatak radnog iskustva, ali imaju prednosti, visoku motiviranost, jak radni angažman i želju za učenjem', kaže Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Poznavanje stranih jezika i rada na računalu je neophodno. Uz samozapošljavanje, projekt potiče i volontiranje.

'Istraživanje među 200 top poslodavaca u Ujedinjenom kraljevstvu pokazalo je kako će njih 75 posto prije zaposliti osobu koja je volontirala jer to pokazuje karakter, motivaciju za posao', naglašava Chambers. Ni Marku ni Matei motivacije ne nedostaje. Njihova jedina greška je zanimanje koje je po traženosti trenutačno na dnu ljestvice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene