Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pravomoćna presuda

Bratić Ivana Turudića po četvrti put uspio odgoditi odlazak u zatvor

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Dojava o bombi na Županijskom sudu u Zagrebu Dojava o bombi na Županijskom sudu u Zagrebu Foto: Matija Habljak/Pixsell Sudnica Sudnica Foto: Vladimir Dugandzic/Cropix Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
Bratić Ivana Turudića osuđen je na djelomično uvjetnu kaznu i mora u zatvor, no uspio je po četvrti put odgoditi odlazak na odsluženje zatvorske kazne.

Bratić novoizabranog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, privatni poduzetnik Miro Vrlja mora odslužiti godinu dana zatvora zbog utaje poreza još od 2007. godine. No uspio je po četvrti put odgoditi odlazak na odsluženje zatvorske kazne.

Riječ je o oko 320 tisuća eura što ih je državi ostala dužna njegova tvrtka Hreljin gradnja koja je u međuvremenu likvidirana.

Turudić je, podsjetimo, više puta javno potvrdio da mu je Vrlja bratić, no odbacio je sve optužbe da mu je u bilo kojem kaznenom procesu pogodovao, piše N1. 

Turudićev bratić je prema pravomoćnoj presudi iz 2022. godine dobio godinu dana zatvora i uvjetni dio kazne, godinu dana s rokom kušnje od četiri godine.

Sa Županijskog suda u Zagrebu za N1 su potvrdili da je Vrlja do sada četiri puta tražio odgodu odlaska u zatvora. Zadnjim rješenjem suca izvršenja od 5. veljače 2024., izdržavanje kazne mu je odgođeno do 2. svibnja 2024. godine. To znači da bi se taj dan trebao javiti u Zatvor u Zagrebu, ako u međuvremenu ne zatraži novu odgodu.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić za N1 je rekao da je Vrlja prvi puta odgodu tražio zbog skrbi o teško bolesnoj supruzi, dok su preostale molbe bile zbog njegovih zdravstvenih razloga.

Ovako glasi objašnjenje. 

"Rješenje o odgodi zbog obiteljskih razloga, odnosno skrbi o supruzi, donijeto je temeljem mišljenja nadležnog područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, a rješenja o odgodi zbog zdravstvenih razloga, temeljem očitovanja liječnika Zatvorske bolnice u Zagrebu", rekao je Devčić. 

Za što je Turudićev bratić osuđen? 

Vrlja je djelomično uvjetnu kaznu dobio dobio zbog utaje 2,4 milijuna kuna na preprodaji zemljišta uz trasu autoceste Zagreb-Rijeka. Kao tadašnji vlasnik Hreljin gradnje 2007. je kupio zemljište na trasi autoceste, te ga odmah preprodao OMV-u za gradnju benzinske postaje. Pri tome je, kako je utvrđeno, prevario državu za 2,4 milijuna kuna poreza.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović intervju predsjednika RH Milanović: "Oslobodit ćemo institucije tako da sve HDZ-ovce otpustimo", o Mostu: "Kad sjednete s njima..."

Naime, na poslu s prodajom zemljišta te je godine zaradio nešto više od 13 milijuna kuna, no da umanji dobit, prebacio je, kako stoji u presudi, s računa svoje firme Hreljin gradnja na račun tvrtke Plebs d.o.o. nešto više od 12 milijuna kuna. Novac je uplaćen na osnovu ugovora o poslovnoj suradnji koji je, kako će se kasnije ispostaviti, bio fiktivan.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izjava predsjednika HDZ-a Plenković o odgodi operacija na dan izbora i padu Milanovićeve popularnosti: "Kršitelj Ustava je vulgaran i vrijeđa. Ljudi to ne vole"

Hreljin gradnja zato je platila 2, 4 milijuna kuna poreza na dobit manje. Za taj isti iznos, prema pravomoćnoj presudi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu oštećen je državni proračun, navodi N1. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene