Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što se javno pobunio protiv suradnje HSS-a u sklopu Nardone koalicije sa SDP-om, na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, Branko Hrg je odlučio da odlazi iz stranke kojoj je donedavno bio na čelu.


Bivši predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg odlučio je napustiti stranku zbog njezinog sklapanja sporazuma s Narodnom koalicijom kojoj je načelu SDP.

Vezani članci Slika nije dostupna Milanović: 'Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku' Slika nije dostupna STRANKE UNUTAR NARODNE KOALICIJE Iako partneri, u nekim se temama potpuno razlikuju

Njegovo pismo koje je poslao medijima prenosimo u cijelosti.

'Dosljednost i karakter važni su i u politici, odlazim iz HSS-a. Stjepan Radić osnovao je Hrvatsku pučku seljačku stranku, a potom je preregistrirao u Hrvatsku republikansku seljačku stranku. HRSS stupa u Seljačku internacionalu (Međunarodni savez svega organiziranog seljaštva), no pri povratku iz Moskve u domovinu, upitan od dr. Mačeka o rezultatima posjeta Moskvi, Radić odgovara: “Ništa! Komunisti ne žele saveznike, nego samo sluge.”

Jugoslavenski režim naredio je izbacivanje riječi "republikanska" iz naziva pa je ostala Hrvatska seljačka stranka. Nakon drugog svjetskog rata zabranjuje se djelovanje HSS-a, hapse se pa i ubijaju vodeći ljudi i HSS nastavlja djelovati širom svijeta u izbjeglištvu.

Pravni sljednik režima koji je HSS izgnao iz Hrvatske je SDP. Dakle, HSS je ušao u predizbornu koaliciju sa djetetom svojeg političkog krvnika.

Zbog ulaska HSS-a u predizbornu koaliciju sa SDP-om, donio sam jednu od najtežih odluka u dugogodišnjoj političkoj karijeri. Izlazim iz HSS-a.

Smatram da je ulazak u predizbornu koaliciju sa SDP-om dugoročno kraj HSS-a. To je koalicija temeljena na zadovoljenju osobnih apetita nekolicine gladnih političkih usta na principu čiste trgovine i političke prostitucije. Ta odluka HSS mijenja svjetonazorski i znam da dijelim mišljenje i nezadovoljstvo velikog dijela članstva, nažalost ne i vodstva.

Čovjek mora pronaći svoj put, izgraditi stav i karakter i od njega ne odustajati, čak i u politici!

Moj je stav od početka jasan. Ovo nije moja koalicija, ovo nije moje opredjeljenje i ovaj HSS više nije moj HSS. Sa današnjim danom istupam iz stranke!', napisao je Branko Hrg.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju