Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić komentirao je rad Vlade te kazao da je 'put do uspjeha dug'.


Branko Grčić komentirao je rad Vlade te kazao da misli da je Vlada napravila određene pomake. 'Oni su sustavni, dakle da oni mijenjaju pristup i funkcioniranju države i funkcioniranju javnih financija i gospodarstva u onom dijelu u kojem država može utjecati na uvjete poslovanja', kazao je i dodao da se u 'određenim trendovima makroekonomskih varijabili, posebice u ovoj godini, vide neki pomaci te da se oni prepoznaju u usporavanju gospodarskog opadanja.

'To je sasvim očigledno, kad pogledate krivulju BDP-a, mi se približavamo nuli. Za doći od -2 do nule je, isto tako, dug i težak put. Ono s čim ćemo tek biti zadovoljni bit će kada tu nulu prevalimo i kada krenemo na pozitivan dio osi, dakle kada počnemo rasti. Bit ćemo zadovoljni kad ostvarimo pozitivnu stopu gospodarskog rasta', kazao je Grčić i dodao da vjeruje da bi se to ipak moglo dogoditi u idućoj godini.

Vezani članci Slika nije dostupna Zadovoljni optimist Grčić: 'Imamo sjajne rezultate, vrijeme igra za nas' Slika nije dostupna Evo što morate ispuniti da država vaš projekt proglasi strateškim!

Grčić o padu BDP-a: Ipak se taj minus smanjuje...

'Zbog toga što će se neki projekti, koji su ove godine zbog različitih razloga jednostavno odgođeni za iduće razdoblje, u idućoj godini dogoditi', kazao je. Dodao je kako vjeruje da će se započeti projekt Zračne luke, da će konačno doći obvezujuće ponude za Plomin te da će se projekti za koje su raspisani natječaji počet realizirati. Kao primjer je naveo 220 milijuna eura vrijedan projekt Dugo Selo – Križevci koji bi se, također, formalno trebao početi realizirati u idućoj godini.

Najavio je da će idući tjedan prezentirati novi investicijski plan za iduću godinu. 'Vidjet ćete da tamo imamo vrlo optimistične najave iz resora javnih poduzeća. Želim im vjerovati u ovom trenutku, to je njihova odgovornost. Prezentirat ćemo da se tu i krije čitav niz novih projekata i respektabilnih iznosa koji se planiraju realizirati. Ako javni sektor, kroz sve ovo što sam nabrojao doprinese jačanju investicijske aktivnosti u idućoj godini, ako privatni sektor koliko - toliko živne ponesen trendom iz Europe, koji je ocigledno pozitivan, a gdje mi još uvijek malo zaostajemo, sklon sam vjerovati da možemo u idućoj godini postići preokret', poručio je Grčić.

Osvrnuo se i na rast nezaposlenosti nakon završetka turističke sezone i kazao da je , unatoč trendu poslijesezonskog rasta nezaposlenosti, taj rast usporen u odnosu na početak godine. 'Ova godina, u odnosu na prošlu je puno manja na kraju godine nego što je bila na početku godine što ipak govori da stopa nezaposlenosti praktički raste, ali raste usporenije- baš kao što i usporenije pada BDP', kazao je Grčić.

Još jednom je naglasio da je 'put do uspjeha jako dug' te da neće biti zadovoljni 'dok ne prevale nulu'. 'Nema zadovoljstgva dok ne uđemo u zonu pozitivnih stopa rasta, kao dok u potpunosti ne zaustaviomo daljni rast nezaposlenost. Trend je takav da bi to iduće godine mogli postići', zaključio je Grčić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook