Branko Grčić (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Branko Grčić (Foto: Dnevnik.hr) - 1

SDP-ov Branko Grčić u razgovoru s Tatjanom Krajač u Vijestima Nove TV komentirao je program nove Vlade kojeg je danas u Saboru predstavio Andrej Plenković.


Jeste li zadovoljni programom Vlade, onime što ste danas čuli od Plenkovića?

S postavljenim ciljevima jesam, izgleda kao da ih je pisao SDP. Znači, ubrzani gospodarski rast, novo zapošljavanje i tamo piše društvena i svaka druga solidarnost i pravednost. To su neka načela na kojima i mi djelujemo. Međutim programu fali konkretizacija. Ako ste primijetili, vidjeli ste da nema ni jedne brojke, za razliku od svega što smo slušali u kampanji. Sjećate se pet posto gospodarskog rasta, 180.000 novih radnih mjesta, smanjenje porezne presije na plaće, dakle povećanje plaća, povećanje osobnog odbitka na 3.750 kuna, četiri milijarde kuna troška za jedinice lokalne samouprave. Na žalost, toga sada u programu nema.

Nije ni vaš program bio puno različit?

Mi smo bili malo konkretniji, vi ste nas sudili po tom programu četiri godine i uspoređivali naše rezultate s onim što smo u programima napisali. Ja bih volio da takvi mjerljivi rezultati i kriteriji budu ugrađeni i u ovaj HDZ-ov program.

Kada očekujete da bi se išta od ovog programa što smo danas čuli moglo vidjeti. Je li proračun prvi test?

Sigurno proračun jest prvi test. Danas sam u Saboru govorio i o još nekim velikim nacionalnim temama kao što je rješavanje problema arbitraže INA-MOL koja je teška više od tri milijarde kuna vezano za plinski biznis. Sjećate se te priče? Onda sam spominjao i priču oko rješavanja problema s eventualnom tužbom banaka oko švicarskog franka.

Ima li novaca za sve to?

Za sve to nema novaca i upravo je zato bilo upozorenje Vladi da ih čeka velik i težak posao, a da ćemo mi kao oporba kod tih velikih nacionalnih tema dati punu potporu.

Ima li novaca za ostala obećanja iz programa?

Tu je sada pitanje one druge strane i priče, a to su zaista obećanja. Rekao sam već, smanjenje poreza na dohodak, na dobit, smanjenje PDV-a, produljenje porodiljnog dopusta sa šest na 12 mjeseci, što je više od milijardu i pol kuna godišnje izdataka. Teško da će biti novca odmah u prvoj i drugoj godini i trebat će čekati značajniji gospodarski rast koji će popraviti stanje u proračunu do te mjere da bi se moglo upravo financirati sve ono što je HDZ u kampanji obećavao.

Kako Vam se osobni čini sastav nove Vlade? Neke ministre dobro poznajete.

Da, posebno iz mog resora gospodarstva i financija. Gospođa Dalić i kolega Marić su sigurno ljudi od struke, oni bi mogli raditi dobar posao, ali rizici i izazovi su veliki. U idućoj godini oko 30 milijardi kuna dolazi na naplatu javnog duga. Sve će to trebati refinancirati po povoljnim kamatama. Vidjet ćemo kako će to sve ići.

Novi ministar bez resora Goran Marić, koordinator svih agencija – dobro ili loše?

Moram priznati da tu njegovu poziciju još dobro ne razumijem, zato što je uređenje Vlade takvo da je ono vertikalno postavljeno, znači ministarstva i ministri su ti koji odgovaraju i za agencije i za javna poduzeća, osim ako će se nešto u tom smislu mijenjati i ako će Goran dobiti neku obvezu u tom smislu.