Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija za medije

Glavaš odgovorio na optužbe srbijanskog premijera i predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaša u četvrtak je u Osijeku prvi puta nakon sedam godina održao konferenciju za novinare na kojoj je odgovorio na, kako je rekao, velikosrpske diplomatske note, miješanje u unutrašnju politiku Republike Hrvatske i nastavak pritiska na hrvatsko pravosuđe.

Rekao je kako se na to odlučio iz dva razloga: osobno, zbog poplave prosvjednih nota koje posljednjih dana stižu iz Srbije i zbog toga što kao saborski zastupnik smatra da bi "hrvatske vlasti trebale rezolutnije reagirati na bezobrazluk istočnih susjeda".

Optužbe Vučića i Nikolića su groteskne

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

Smatra kako njihove optužbe zvuče još grotesknije, podsjeti li se na životopis današnjeg srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, aktualnog predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića te ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića.

"Dakle, Srbija je i danas, kad svim silama pokušava ući među obitelj europskih naroda, uz Šešelja, taoc dokazanih četničkih ideologa Vučića i Nikolića. Na čelu Srbije nisu normalni političari demokratskih proeuropskih uvjerenja i svjetonazora, već istine radi to treba javno reći, okorjeli srpski neofašisti i pročetnički nacionalisti koje Hrvatska treba procesuirati zbog zlodjela koja su radili tijekom Domovinskog rata za vrijeme velikosrpske agresije na području Republike Hrvatske", rekao je Glavaš.

Dodao je da su "sva trojica aktivni sudionici velikosrpske i četničke agresije na Hrvatsku od 1991. do 1995. te zbog toga trebaju odgovarati pred hrvatskim sudovima". Napomenuo je kako su im građani Srbije dali povjerenje na izborima i nije na njemu da se miješa u njihovu unutarnju politiku, no, ako građani Srbije žele u 21. stoljeću živjeti i graditi četničku državu to je njihovo pravo i poštuje njihovu želju.

„Što se tiče njihovih prosvjeda zbog ukidanja moje presude od strane Vrhovnog suda, odnosno vraćanja mog predmeta na ponovno suđenje, smatram krajnjom, najblaže rečeno, drskošću komentirati presude pravosudnih tijela drugih država. Obzirom da će mi biti omogućeno ponovljeno suđenje, pozivam Srbiju da pošalju svog promatrača neka prati suđenje pa neće srpska diplomacija lupetati kao sada kad crpe informacije od kojekakvih Teršelički, Sarnavki, Pusića i sličnih plaćenika stranih obavještajnih službi“, izjavio je Glavaš.

Glavaš apelirao na institucije da reagiraju

Kao građanin Hrvatske zgrožen je, kaže, srbijanskim prosvjedima zbog poništenja presude za ratni zločin u slučaju blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Glavaš apelira na institucije Republike Hrvatske da odlučno reagiraju na takvo ponašanje.

"Srbija je na putu postati članicom EU i ne smatram da ih mi trebamo sprječavati u ostvarivanju toga cilja. No, Hrvatska ne smije dopustiti da na tom putu Srbija ne da odgovore na pitanja koja su otvorena 25 godina od utvrđivanja odgovornosti za preko 1600 poginulih prilikom velikosrpske agresije samo na grad Osijek i okolicu, konačnog otkrivanja istine o nestalima čija je sudbina i dalje nepoznata, o masovnim grobnicama o kojima se i dalje šuti i brojna druga pitanja prebolna za građane Hrvatske“, rekao je Glavaš.

Dodao je, što se njega tiče, da kao hrvatski general smatra komplimentom što se posljednjih dana našao na udaru državnog vrha Republike Srbije te što je izložen oštroj kritici četničke vlasti 'Beogradskog pašaluka'. Napomenuo je kako se posebno počašćenim osjeća što je uz mučenika, blaženika i kardinala Alojzija Stepinca te hrvatskog viteza Miru Barešića bio i sam imenom i prezimenom predmetom izljeva srbijanskog bijesa izraženih u seriji diplomatksih prosvjednih nota. Rekao je kako za razliku od srbijanskog premijera Vučića i predsjednika Nikolića koji su ognjem i mačem napadali njegov narod i domovinu, on nikada nije nogom kročio u Srbiju ratovati niti je ratovao u Petrovaradinu, Beogradu, Kragujevcu ili Nišu nego na istoku Hrvatske braneći svoju domovinu, grad i dom na što je ponosan.

"Današnji srbijanski premijer Vučić prijetio je javno sa Skupštinske govornice u Beogradskoj Skupštini da za svakog ubijenog Srbina treba ubiti sto Muslimana, a ujedno odgovaram protupitanjem: Zamislite samo da smo mi u Hrvatskoj primjenjivali metodu tog "kulturnog i civiliziranog" četnika? Pa danas u Hrvatskoj ne bi bilo niti jednog Srbina", rekao je Glavaš.

Od DORH-a zatražio očitovanje istražuje li Vučića

Dodao je kako mu je poznato da je za vrijeme mandata Vlade Zorana Milanovića Aleksandar Vučić osobno putem svojih veza u hrvatskim obavještajnim službama provjeravao obavlja li DORH istrage vezano uz njegove zločinačke aktivnosti na području Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata.

Glavaš je, kao građanin Hrvatske, zatražio od DORH-a da se očituje istražuje li tehničkog premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića zbog mogućeg počinjena kaznenog djela ratnog zločina na području Hrvatske i BiH u vremenu od 1991. do konca devedesetih godina ili ne. Također je javno pitao dokle je DORH stigao u obradi i procesuiranju kaznene prijave podnesene 19. veljače ove godine protiv predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića zbog ratnog zločina za kojega se osnovano sumnja da ga je počinio u selu Antin.

Branimir Glavaš na kraju konferencije za novinare čestitao je svim hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu Dan pobjede, 21. obljetnicu "Oluje". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene