Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Petrov javno poručio Predsjednici

'Neka se provede istraga i podnesu dokazi, ili neka se povuku riječi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak kako mu smeta izjava predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da je donedavni ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić bio osobni obavještajac bivšeg premijera Zorana Milanovića, ocijenivši da bi tu tvrdnju trebalo dokazati ili povući izrečeno.

"Mene smeta takva tvrdnja jer ako ćete nešto takvo izreći, onda morate stvari istjerati na čistac. Ne možete optužiti nekoga, a da niste dali jasne dokaze, jer to baca jako veliku mrlju na osobu poput gospodina Dragana Lozančića, koja možda nije kriva. Ako je kriva, onda želim znati da je kriva. Ne znam što se događalo, mogu o tome čuti samo od aktera, ali ako stvarno postoje dokazi za takvu optužbu, onda bi bilo minimalno korektno ili da se provede istraga i da se dokaže, ili da se na kraju povuku riječi", rekao je Petrov u intervjuu za Radio Dalmaciju.

Ne bih rekao da smo pogriješili kad smo ušli u suradnju s HDZ-om

Pročitajte i ovo Božo Petrov, predsjednik Mosta Za Dnevnik Nove TV Petrov otkrio što će Most napraviti ako bude jezičac na vagi između HDZ-a i SDP-a: "Ako nas budu trebali..." Slika nije dostupna Zbog smjene šefa SOA-e PETROV OTVORENO KONTRA PREDSJEDNICE

Petrov je odgovarao i na pitanja o odnosima u Vladi i s HDZ-om, a upitan je li Most pogriješio kad je ušao u Vladu s tom strankom odgovorio je niječno. "Ne bih rekao da sam pogriješio, zato što se ona druga strana, koalicija Hrvatska raste, ponijela kako se ponijela. To je bila metoda isključenja, nakon toga smo dali priliku drugoj strani i s njima sastavili Vladu. Trenutno jesmo u suradnji, nismo u braku i nadam se da nam je isti interes - provođenje reformi", kazao je.

Uvjeren je da je Vlada u prva tri mjeseca napravila dobar posao u izradi državnog proračuna i u pripremi reformi, no problem, kaže, nastaje kada se u Saboru predloži racionalizacija koja zadire u prava političara. "Tada dobijete ili pasivni ili aktivni otpor u smjeru da se HDZ i SDP slože u Saboru da se to ne žele napraviti. Zapelo je na izmjenama zakona o HNB-u, ukidanju ureda bivšeg predsjednika, beneficijama vezanim uz pravo na "šest plus šest" plaća. Zapne kada se njih udari po džepu", naveo je Petrov. Još je jednom najavio da će Most narednih dana u proceduru uputiti zakonski prijedlog na temelju kojega bi zastupnici koji manje rade primali i manju plaću.

Volio bih da se HDZ izjasni traži li funkcije ravnatelja policije i PNUSKOK-a te odustajanje od arbitraže s MOL-om

Petrov je potvrdio kako je "dobio informaciju" da je na prošlotjednom sastanku HDZ-a i Mosta na kojem je, kaže, osobno bio svega deset minuta, HDZ od partnera zatražio funkcije ravnatelja policije i PNUSKOK-a te odustajanje od arbitraže s mađarskim MOL-om.

"Ja sam na tom sastanku bio prvih desetminuta i nije bilo te izjave. Dobio sam informaciju da je nešto slično tome rečeno i volio bih da se predstavnici druge strane izjasne je li bilo rečeno. Ako je bilo, moramo reći da na takav način nema smisla razgovarati, postavljati ultimatume, ucjene na račun nečega oko čega smo se prvi dan pregovora jasno usuglasili, oko MUP-a i drugih stvari. Sada potezati i pokušati to mijenjati na način da se stavlja ultimatum, mislim da neće proći", kazao je Petrov.

Naglasio je da je Most spreman za izbore još od izborne noći. "Naša prednost je u tome što nismo ušli u politiku da od politike zarađujemo. Mi smo ušli stvari promijeniti, ako će to građani honorirati i prepoznati i dati nam glas, super, mi ćemo za njih raditi. Ako im je draži SDP, HDZ ili neka druga stranka, neka biraju", poručio je.

Ne vjerujem u preslagivanje Vlade ni u nove izbore

Petrov ne vjeruje u najave da će doći do preslagivanja Vlade i parlamentarne većine.

"Ja ne vjerujem u preslagivanje Vlade niti da će se dogoditi novi izbori. Mislim da je potrebno biti razuman i oprezan ako se zaziva nove izbore iz razloga što je EU poslala jasnu poruku oko toga, kao i kreditne agencije, koje su jasno rekle što će se dogoditi ako se nastavi politička nestabilnost. Mnogo bi se toga stavilo na kocku i mislim da bi netko trebao biti jako odvažan i riskirati takvo nešto da bi zadovoljio određene interese", rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene