Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov najavio je u srijedu da će se proračunska sredstva namijenjena političkim strankama od 1. lipnja smanjiti s planiranih 55 milijuna kuna na oko 48 milijuna, na temelju zakonskih izmjena koje će utvrditi Vlada, što je u SDP-u protumačeno kao pokušaj prikrivanja činjenice da su vladajući kroz proračun tu stavku namjeravali povećati na 63 milijuna.


Božo Petrov je novinarima u Saboru kazao kako će Vlada na poslijepodnevnoj sjednici izmijeniti zakon na temelju kojega se financiraju stranke te kako će strankama ubuduće pripadati 0,075 posto od prihoda državnog proračuna.

Vezani članci Novac i sreća, ilustracija Je li uvjet sreće i vode li kartice u dug? Istražili smo koje su najčešće zablude o novcu Ministar financija Zdravko Marić - 1 Prije godišnjih odmora, premijer ministre okupio na zanimljivom mjestu, oni otkrili svoje planove: "Ovo mi je prvi odmor bez porezne reforme"

"Procjena je da će po tome strankama ići 48 milijuna kuna. Moram reći, da je slučajno ostao stari zakon na snazi, bilo bi 63 milijuna kuna. U prosjeku je prije bilo između 45 i 53 milijuna kuna, ali smo ovime pokazali dosljednost i da se određene stvari moraju rezati, poput financiranja političkih stranaka", rekao je.

Potvrdio je da će Most pripremiti prijedlog kojim će se rezati i prava zastupnika, a uvjeren je da će ga prihvatiti i oporba, ali i njihovi partneri.

"Smatramo da se neke povlastice odnosno načini na koji se danas izračunava plaća saborskih zastupnika nije nešto po čemu se može mjeriti rad i po čemu se može kvalitetno isplaćivati plaća odnosno honorirati učinkovitost. To je ono na čemu inzistiramo u javnom i u državnom sektoru pa ne vidim razlog zbog čega bi zastupnici bili izuzeti. Po meni je sasvim normalno da dobijete plaću po učinku, pa onda dobijete osnovicu od 3000 do 4000 kuna ako vas nema u Saboru ili dobijete punu plaću ako sudjelujete na sjednicama. Mislim da je to fer odnos", poručio je Petrov.

Grbin: Taj je potez isključivo zbog negativnih reakcija javnosti

Peđa Grbin (SDP) podsjeća, međutim, da je Vlada kroz prijedlog proračuna za ovu godinu predvidjela značajno povećanje novca za financiranje stranaka, odnosno 63 milijuna kuna.

"Na takav su prijedlog žestoko reagirali javnost i mediji, što je dovelo do toga da su ta su ta sredstva amandmanom smanjena", rekao je Grbin.

Uvjeren je da novo smanjenje Most i HDZ najavljuju isključivo zbog negativnih reakcija javnosti. "Kako bi se zaštitili od opravdanog bijesa javnosti, pokušavaju se prikazati kao veliki reformatori samo kako bi prikrili svoje postupanje", rekao je Grbin.

Podsjetio je da je bivša Vlada lani u proceduru uputila prijedlog reforme financiranja političkih aktivnosti. "Gospoda komotno mogu uzeti taj prijedlog i pustiti ga u proceduru, a ako nisu sposobni prepisati dobar zakon, nema problema, mi ćemo ga za njih pripremiti", poručio je Grbin. (Hina)