Most nezavisnih lista okupio je ovog vikenda u Zagrebu svoje županijske i lokalne vijećnike te predstavnike nezavisnih lista kojima su predstavljeni stranački regionalni koordinatori, čiji je zadatak okupiti i osnažiti te dvije strukture unutar Mosta, kako bi u rujnu još snažnije mogli zastupati interese lokalne samouprave, izjavio je u nedjelju predsjednik stranke Božo Petrov.


"Želja nam je ujediniti i osnažiti te dvije strukture unutar platforme Mosta - stranačku operativu i članove nezavisnih lista, kako bi što bolje mogli odraditi na terenu i biti glas lokalnih samouprava iz kojih smo proistekli te se boriti za njihove interese", rekao je Petrov novinarima. Dodao je kako Most time ujedno nastavlja izgrađivati svoju stranačku infrastrukturu, koju nije uspio izgraditi zbog ulaska u izvršnu vlast.

Vezani članci Zvonimir Troskot (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Mostov povjerenik za grad Zagreb je Zvonimir Troskot Most održao konferenciju (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Petrov: ''Plenkovićeva je poruka građanima da se ne pridržavaju mjera''

Božo Petrov je istaknuo kako je Most jedini u Saboru u posljednjih mjesec dana stao u obranu lokalnih samouprava, kada se donosio zakon o koncesijama i kada su se usprotivili "HDZ-ovu pogodovanju HT-u", a namjeravaju to raditi i ubuduće. U rujnu će se u Saboru, najavio je, naći izmjene niza zakona bitnih za lokalnu samoupravu, poput zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i onog o regionalnom razvoju, kojima će se Most snažno zalagati za financijsku decentralizaciju.

Pranić: "Najvažnija je fiskalna decentralizacija"

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, koji je imenovan regionalnim koordinatorom za Dalmaciju, kazao je kako se nakon posljednjih lokalnih izbora diljem Hrvatske pojavio veliki broj nezavisnih gradonačelnika i načelnika, u Splitsko-dalmatinskoj županiji njih 17.

"Na jesen dolazi u Sabor paket zakonskih izmjena koji utječe na jedinice lokalne samouprave - zakon o financiranju, novi indeks razvijenosti i zakon o regionalnom razvoju, te nam je osnovni cilj povezati što veći broj nezavisnih gradonačelnika i načelnika da aktivno sudjeluju u tim izmjenama kroz Most i tako jasno artikuliraju prijedloge u Saboru", kazao je Pranić.

Pritom je, kaže, najvažnija fiskalna decentralizacija kako bi se fiskalno ojačalo lokalnu samoupravu, da mlađi ljudi mogu ostati u svojim gradovima i općinama a ne da ono što se uplati odlazi u centralnu blagajnu. Stoga je zadaća preko ljeta sjesti s nezavisnim gradonačelnicima i načelnicima i drugim platformama koje možda nisu u izvršnoj vlasti na lokalnim razinama i pokušati dogovori suradnju, rekao je Pranić.

Regionalna koordinatorica Mosta za Istru i Rijeku Petra Mandić rekla je kako su u Primorsko-goranskoj županiji započeli s okupljanjem svih alternativnih opcija koje "ugrožavaju" monopol HDZ-a i SDP-a.  (Hina)