Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesposobni političari

Istaknuti slovenski lobist: Zbog Lubljanske banke slovenske bi političare trebalo kazneno goniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Slovenski političari nisu bili skloni toj inicijativi jer ne znaju, jer nisu razumjeli stvar. Nemamo sposobnog kadra koji razumije što je ekonomija i naši su političari nesposobni', kazao je Božo Dimnik.

Božo Dimnik, istaknuti slovenski poslovni čovjek i lobist, ali i hrvatski počasni konzul u Kopru, tvrdi da je slovenska politika katastrofalno pogriješila što još 90-ih godina nije pristala vratiti štednju hrvatskim štedišama Ljubljanske banke Zagreb, u zamjenu za povrat licence za rad, kako mu je predlagao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dug s kamatama Cerar: 'Vratit ćemo novac štedišama Ljubljanske banke po presudi iz Strasbourga' Slika nije dostupna Potražuju 500 milijuna eura Štediše iz BiH očekuju isplatu od Ljubljanske banke u roku od godinu dana

'Sad se dogodilo ono što sam najavio još prije dvadeset godina', rekao je Dimnik u razgovoru za portal slovenskog Telekoma, komentirajući konačnu presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu kojom je Sloveniji naloženo da vrati depozite hrvatskim i svim drugim štedišama izvan Slovenije, onako kako je to napravila u slučaju slovenskih štediša prije dva desetljeća.

'Tad sam dobio jamstvo prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da će banka, ako za početak plati samo deset milijuna maraka štedišama, odmah dobiti natrag licencu za rad, dok je ostatak štednje trebalo vratiti u roku pet godina. I malo dijete zna da je to bio dobar dogovor, ali naši su ga političari odbili', ljutito je kazao Dimnik.

Za povrat štednje u Ljubljanskoj banci potrebno je čekati 6-7 godina

'Slovenski političari nisu bili skloni toj inicijativi jer ne znaju, jer nisu razumjeli stvar. Nemamo sposobnog kadra koji razumije što je ekonomija i naši su političari nesposobni', kazao je Dimnik, dodajući da je uvjeravao sve tada najviše političare da prihvate aranžman koji bi Ljubljanskoj banci omogućio da zadrži potencijalno atraktivno tržište i ostane najjača banka 'na Balkanu', ali da ga je razumio i shvaćao situaciju samo tadašnji direktor Ljubljanske banke Marko Voljč, dok je politika sve odbijala.

'To nije bila pogreška nego kriminal zbog kojega bi političare trebalo kazneno goniti, osobito one koji su gurali teoriju o štednji kao sukcesijskom pitanju. Uništili su Ljubljansku banku, koja je mogla biti najveća i najjača u cijeloj regiji, da smo na tom tržištu ostali', kazao je Dimnik, dodajući da su tržište tek kasnije osvojile talijanske i austrijske banke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene