Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u razgovoru za bosansko-hercegovačku televiziju BHT1 da će Slovenija poštovati presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu prema kojoj je kršila ljudska prava štediša Ljubljanske banke u pogledu raspolaganja imovinom te da će im novac iz stare devizne štednje vratiti.


"Slovenija će tu presudu poštovati i napraviti sve potrebne korake u tom smjeru. To znači da ćemo s naše strane učiniti sve da novac štedišama, koji dokažu da su imali svoje depozite u Ljubljanskoj banci, vratimo", kazao je Cerar u razgovoru, čije su izvatke u ponedjeljak prenijeli i slovenski mediji.

Vezani članci Točenje goriva, ilustracija Slovenci uveli važnu promjenu: Pogledajte tko sve može točiti gorivo bez ikakve COVID potvrde Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 5 Prevozio migrante, bježao policiji pa se zabio u zid: Preminuo Pakistanac, pet ljudi prevezeno u bolnicu

"Dug Ljubljanske banke vratit ćemo s kamatama, ako je to u skladu sa zakonom", dodao je Cerar, pojasnivši da će njegova vlada iduće godine donijeti zakonske podloge u vezi s izvršenjem presude suda u Strasbourgu u "slučaju Ališić i drugi protiv Slovenije".

Riječ je o tzv. pilot-presudi kojom je Sloveniji naloženo da štedišama Ljubljanske banke u BiH te svim ostalim štedišama Ljubljanske banke, iz vremena bivše SFRJ u drugim republikama izvan Slovenije, njihove uštede vrate na isti način kako je devizna štednja vraćena štedišama u Sloveniji.

Cerar je u vezi s pravomoćnom presudom suda u Strasbourgu glede štediša Ljubljanske banke rekao da će je Slovenija svakako poštovati i neće poduzimati pravna sredstva protiv nje.

Slovenija pozdravila odluku zagrebačkog suda o Ljubljanskoj banci

Pojašnjavajući svoju izjavu iz srpnja ove godine, kad je u razgovoru za dnevni list "Dnevnik" upozorio da će se presuda negativno odraziti na slovenski državni proračun i da zato Slovenija treba razmisliti o pokretanju postupka pred međunarodnim sudom pravde protiv onih nasljednica SFRJ koje krše sporazum o sukcesiji SFRJ iz 2001., Cerar je u razgovoru za bosansko-hercegovačku televiziju rekao da se ne radi o prijetnji Slovenije tužbom pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu protiv BiH. Dodao je da se ne radi o štedišama iz BiH, nego da se je u tom razgovoru referirao na dio problematike štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj, gdje postoji i problem tzv. prenesene štednje, zbog čega se protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima odvijaju sudski postupci. Cerar je precizirao da se je njegovo tadašnje upozorenje odnosilo na specifičan problem štediša u Hrvatskoj, jer je neke od njih već isplatila hrvatska država te da je problem u tome što se na hrvatskim sudovima i dalje odvijaju postupci protiv Ljubljanske banke vezani uz tu već isplaćenu štednju.

Kao što je poznato, Slovenija u načelu smatra da bi pitanje stare devizne štednje u vrijeme SFRJ trebalo biti sukcesijsko pitanje koje bi rješavale sljednice bivše zajedničke države, a također zahtijeva da se postupci protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj obustave.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook