Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

izbori u HDZ-u

Plenković ponovno odgovorio Brkiću: "Recite mu da se malo bolje prisjeti koga je zagovarao"

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/2 >>
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako bi se njegov zamjenik Milijan Brkić trebao malo bolje prisjetiti koga je zagovarao prilikom stvaranja koalicije nakon raskida s Mostom.

"Mi smo imali 91 potpis. Što se tiče HSS-a, oni su odmah rekli da će nam dati podršku. U krajnjoj liniji, kada je došlo do raskida koalicije s Mostom, nudili smo im da dođu u koaliciju s nama, oni tada nisu htjeli. Možete to pitati i gospodina Beljaka. Što se tiče toga treba li ići s Mostom ili HNS-om, recite gospodinu Brkiću da se malo bolje prisjeti", poručio je Andrej Plenković na 60. obljetnici smrti blaženog kardinala Stepinca u Krašiću.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Također je potvrdio da je Brkić "u dogovoru s njime" donio potpise članova HSS-a za koaliciju.

Brkić je rekao da je on zagovarao koaliciju s HSS-om, odgovarajući tako na Plenkovićevu prethodnu prozivku da je upravo Brkić bio taj koji je 2016. godine zagovarao koaliciju s HNS-om umjesto s Mostom.

Na pitanje znači li to da Plenković laže, Brkić je rekao da je to tvrdnja novinara te da je to Plenković možda zaboravio, a poručio je svom predsjedniku stranke kako se danas, na Stepinčevo, u Krašiću može i ispovjediti.

Jandroković: Brkić protiv koalicije s Mostom, zagovarao je HNS

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je u Krašiću da se jako dobro sjeća tih dana. "Gospodin Brkić bio je protiv koalicije s Mostom i zagovarao je koaliciju s HNS-om", ustvrdio je.

Brkić je također poslao poruku Jandrokoviću da je, dok je on bio na funkciji glavnog tajnika, HDZ "polučio pobjede i rezultate".

"Koliko je dobro stranka funkcionirala, pokazalo se na izborima 2015. godine kada smo u velikoj koaliciji ostvarili rezultat od 33 posto i propustili pobjedu koju je predviđao gotovo svatko. Za razliku od njega, ja sam bio glavni tajnik od 2016. godine kada smo u samo mjesec i pol dana od 21 posto došli do 36 posto i pobijedili, treba se toga prisjetiti", rekao je Jandroković.

Podsjetio je kako je HDZ tada imao veliki financijski manjak od gotovo 15 milijuna kuna, a koji je njegovim dolaskom preokrenut. "Danas smo u plusu 15 milijuna kuna nakon što smo prošli parlamentarne, lokalne, europske i predsjedničke izbore. To je dovoljan dokaz kako stranka funkcionira i kako se svatko od nas odnosi prema stranci i financijama", zaključio je Jandroković.

Gostovanje na Novoj TV izazvalo niz reakcija

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ustvrdio je u nedjelju za Dnevnik Nove TV da se Plenković, kao predsjednik HDZ-a, okružio poslušnicima, ljudima koji nemaju izborni legitimitet što se tiče stranačke baze i da je stvorio kult obožavanja velikog vođe.

U HDZ-u je počelo potpisivanje obrazaca za prijavu kandidatura, a prve prijave potpisali su aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i kandidati za njegova zamjenika i potpredsjednike.

Prijave za kandidaturu

Bila je to prigoda da uzvrati Milijanu Brkiću. "Mi smo lijevo? Nađite mi jednu referentnu točku. Zamjera nam se koalicija s HNS-om? Brkić je prvi govorio ajmo mi s HNS-om. On je bio prvi koji je rekao nemojmo s Mostom, ajmo s HNS-om. Njihova retorika danas ne stoji. Lako ju je demantirati", rekao je Plenković.

Brkić je pak odgovorio da je on zagovarao koaliciju s HSS-om.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da HDZ mora, bez obzira na ishod predstojećih unutarstranačkih izbora, na parlamentarne izaći složan i zajednički ostvariti izbornu pobjedu.

"Počinje ta unutarstranačka utakmica u HDZ-u, svi koji sudjeluju u toj političkoj borbi moraju imati u vidu da vrlo brzo nakon unutarstranačkih dolaze parlamentarni izbori, a za njih je najvažnije da HDZ, bez obzira na to kako završili ovi izbori, siguran sam da će završiti pobjedom Andreja Plenkovića, izađe složan i zajednički i ostvari još jednu parlamentarnu pobjedu", poručio je Davor Božinović.

Prikupljaju se kandidature u HDZ-u

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je u ponedjeljak da je smiješna teza zamjenika predsjednika stranke Milijana Brkića da u HDZ-u postoji kult ličnosti Andreja Plenkovića koji se okružio poslušnicima, jer da postoji, njegovi bi suparnici "vjerojatno bili u mišjim rupama".

"Potpisali smo obrasce koji su prvi pravni korak za kandidaturu, mene za predsjednika HDZ-a, Tome Medveda za zamjenika i Zdravke Bušić, Ivana Anušića, Branka Bačića i Olega Butkovića za potpredsjednike. Idemo u ove izbore kao tim dokazanih ljudi koji su dali veliki doprinos stranci, ali i kao dužnosnici. Uvjereni sumo u većinsku potporu članova stranke za smjer dobar i pozitivan za stranku i Hrvatsku", izjavio je Andrej Plenković.

Kandidati za predsjednika, zamjenika predsjednika te potpredsjednika HDZ-a Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier potpisat će u 15 sati obrasce za prijavu kandidatura u središnjici stranke i tako službeno početi kampanju za unutarstranačke izbore.

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić, bivši zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivan Kujundžić te liječnik Hrvoje Tomasović kandidirali su se u ponedjeljak za potpredsjednike stranke. (L.R., Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene