Kiša na Božić (Ilustracija: Jan Woitas/DPA/PIXSELL)
Kiša na Božić (Ilustracija: Jan Woitas/DPA/PIXSELL)

Ako je vjerovati dugoročnim prognostičkim kartama, bijeli Božić će i ove godine ostati samo nedosanjani san za Hrvate.


Prognostičke karte za Hrvatsku na internetskim strancima Norveškog meteorološkog instituta i norveškog NBC-a (Norwegian Broadcasting Corporation), pokazuju kako većinu Hrvatske na Badnjak i Božić očekuje, više manje, tmurno i kišovito vrijeme.

Vezani članci Kiša u Zagrebu, ilustracija - 1 Je li ljeto gotovo? Stigla je promjena vremena, meteorolog otkriva kada nas očekuje prestanak oborina Kiša u Zagrebu, ilustracija Velika promjena je pred vratima: Oblačno, kiša i osjetno hladnije, u nekim dijelovima zemlje već u četvrtak kiša

Iste karte portala Yr.no da bi Zagrepčane na Badnjak moglo dočekati oblačno i tmurno vrijeme, a na Božić kiša. Prema istim podacima, dnevne temperature se predviđaju, za Badnjak do 13 stupnjeva, a na Božić osjetno hladnije, odnosno 5 stupnjeva Celzija.

Gotovo identično vrijeme iskusit će i Osijek, gdje se na Badnjak predviđa poluoblačno vrijeme, no za Božić isto tako kiša. Dnevne temperature biti će slične onima u metropoli pa tako bi na Badnjak mogle iznositi oko 11, a na Božić 6 stupnjeva Celzija.

Riječani se bijelom Božiću zasad mogu isto samo nadati, jer će ih po sedmodnevnoj prognozi Norveškog meteorološkog instituta dočekati kišni, i Badnjak i Božić, uz dnevne temperature od 12 i 6 stupnjeva Celzija.

U Splitu će biti samo toplije, no jednako tmurno na Badnjak i jednako kišno za Božić. Oba dana predviđa se dnevna temperatura od ugodnih 15 stupnjeva Celzija.

Čini se da će Hrvati dočekati još jedan Božić bez snijega, no zato bi uz darove mogli kao obveznu opremu ponijeti sa sobom i kišobrane.

Navedene norveške meteorološke stranice u svijetu su iznimno popularne, jer imaju prognoze za više od devet milijuna mjesta na planetu. Dnevno se njihove podatke koristi u tridesetak milijuna preuzimanja, a taj online meteorološki servis je peti najposjećeniji te vrste u svijetu.

Sjećanje na nju nikada neće biti izgubljeno: Sašina pobjeda u sjeni tragičnog odlaska Edite Ptičar

Meghan Markle: (Pre)uska haljina za ponosno isticanje trudničkog trbuščića