Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Josip Bozanić, zagrebački kardinal i bivši čelnik Hrvatske biskupske konferencije, progovorio je o seksualnm skandalima u Katoličkoj crkvi.


'Bilo koja osoba koja ne prijavi svećenika osumnjičenog za seksualno zlostavljanje civilnim vlastima čini veliku pogrešku. Ona je to dužna napraviti', izjavio je Josip Bozanić, a prenosi Jutarnji list. Dodao je kako  pismo pape Benedikta XVI. upućeno katolicima u Irskoj u kojem se, između ostalog, i ispričava žrtvama zlostavljanja, može samo pozdraviti.

>> Irske žrtve zlostavljanja razočarane Papinim pismom

Vezani članci Slika nije dostupna Dopustili zlostavljanje djece, a sada traže kršćanski oprost Slika nije dostupna Pedofilske afere u katoličkoj crkvi

Bozanić je istakao kako ukoliko netko ima opravdanu sumnju da je neki svećenik počinio seksualni zločin, njegova je dužnost da ga prijavi civilnim vlastima. Dodao je kako je u crkvi ista praksa kao i u drugim velikim organizacijama te kako bi sve drugo bila velika pogreška i zataškavanje. Jutarnji list dodaje kako je nadbiskup zagrebački izjavio da je pedofilija iznimno osjetljivo pitanje prema kojem treba oprezno pristupiti. 'U posljednje vrijeme svjedočimo dosta selektivnom pristupu, s naglaskom na Crkvu, dok se tome problemu treba pristupiti cjelovito', rekao je Bozanić.