Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRIZA NA POMOLU

I Oktal Pharma zbog dugova prekinula isporuku lijekova dijelu bolnica: "Situacija je alarmantna"

Aktualno Galerija Ivan Klobučar Ivan Klobučar Foto: DNEVNIK.hr Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 1 Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vili Beroš Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 2 Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Veledrogerije obustavljaju isporuku lijekova - 3 Galerija 1/8 >>
Nakon Medike i Oktal Pharma je zbog neplaćenih dugova prekinula isporuku lijekova dijelu bolnica. I njihovi dobavljači najavljuju prestanak isporuka.

Sve više dobavljača najavljuje otkazivanje isporuke lijekova. Veledrogerije je posebno naljutila jučerašna izjava premijera Plenkovića o tome da bez obzira na milijarde kuna duga veledrogerije to mogu izdržati i da nitko od njih neće biti kruha gladan.

Dok bolnicama prijeti nestašica lijekova, ministar zdravstva Vili Beroš na pitanje što je konkretno učinjeno do sada da bi se sustavno riješio problem dugova i danas bez konkretnog odgovora.

Pročitajte i ovo Marijan Burić za Dnevnik Nove TV - 1 NE OČEKUJU SE GUŽVE Od danas na snazi nova pravila za ulazak u Hrvatsku: Postoji nekoliko uvjeta, ali i rješenje ako ih ne ispunjavate

Pročitajte i ovo Procesija \ ANGAŽIRANO 20-ak REDARA Završila procesija ''Za križen'' na Hvaru: Nije bilo gužve ni grupiranja, policija je sve pratila

"Mi ne bježimo od duga, apsolutno je potpuno izvjesno da će Vlada podmiriti navedeni dug, ali ono što treba reći je da taj novac nije bačen u zrak jer je taj novac utrošen za liječenje hrvatskih građana. Činimo ono što je moguće da osiguramo svim građanima i bolesnicima ono što im treba u ovom trenutku'', rekao je.

No iz veledrogerija poručuju kako je situacija ozbiljna što je potvrdio i Ivan Klobučar iz Oktal Pharme.

"Na svaku zarađenu kunu najmanje tri do 3,5 smo uplatili u državni budžet. Prema tome mislim da smo jako dobar poslovni partner i mislim da nas se baš ne bi trebalo upropastiti. Situacija je kao što ste već čuli alarmantna, očigledno nije od meritornih u državi ozbiljno shvaćena. Mi smo već u 33 bolnice ili potpuno obustavili ili izdajemo lijekove jedan za jedan. To smo primorani", zaključio je. 

Neki su pacijenti već ostali bez terapija.

''Možemo potvrditi da nam se zadnja dva, tri dana javljaju bolesnice koje nisu dobile svoje lijekove. Ono što je vrlo zabrinjavajuće, to je da je većina njih zapravo žene u metastatskim fazama bolesti i njihova terapija zaista za njih znači život'', objasnila je Ljiljana Vukota iz udruge Sve za nju.

Ministar Beroš umanjuje problem.

Pročitajte i ovo Liječnici (Foto: Dnevnik.hr) SLUČAJ PRIJAVLJEN POLICIJI U Klaićevu stiglo dijete (2,5) sa strašnim ozljedama glave, hitno je operirano i bori se za život. Ravnatelj Centra za socijalnu skrb: "Ništa nije ukazivalo na ovo"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POTVRDILI IZ VLADE Nakon pregovora stigle dobre vijesti iz EU-a: Hrvatska će dobiti još gotovo 750 tisuća doza Pfizerova cjepiva!

''Može se desiti da zbog organizacijskih elemenata nekom u određenom trenutku ne isporuči se lijek u istom danu, ali svi ravnatelji još su pred dva ili tri tjedna dobili jasan naputak da moraju voditi iznimno računa o dostupnosti lijekova'', rekao je Beroš.

Iz udruga upozoravaju. Svaki dan bez lijeka može nekome biti zadnji.

''Za sve one koji su sada u aktivnoj terapiji, odnosno u aktivnom liječenju je vrlo opasno zato što je nužno da se liječenje odvija kontinuirano da ne bi došlo do progresije bolesti'', govori predsjednik koalicije udruga u zdravstvu, Ivica Belina.

Ali, ni bolničke zalihe nisu velike.

''Pet do sedam dana imamo zaliha S tim što smo dobili telefonom obavijest da ukoliko je nešto baš vitalno važno da nam ipak dostave taj lijek'', rekao je dr. Bosanac.

Prostora za manevriranje nemaju više ni veledrogerije.

''Mi nemamo snage ni financijske ni bilo kakve druge izdržati taj novi val. Prema tome mi ćemo vjerojatno biti primorani pooštriti još ovu situaciju na nezadovoljstvo i nas, jer mi od toga ipak živimo i u krajnjoj liniji pacijenata'', komentira Klobučar.

Jer obustava dostave prijeti i njima. PLIVA do sada nije zaustavila isporuke lijekova, no to ne znači da uskoro neće biti na to prisiljeni s obzirom da su sve veledrogerije prešle dozvoljene kreditne limite. Baš zato jučerašnja premijerova izjava kako nisu kruha gladni samo dolijeva ulje na vatru.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić (Foto: Dnevnik.hr) KOMENTIRAO I BEROŠ Iz KBC-a Zagreb oglasili se o onkološkoj pacijentici koja nije dobila lijek: "Unatoč trenutnoj situaciji s isporukom lijekova, naša pacijentica nije žrtva tih zbivanja"

Pročitajte i ovo Bolnica, ilustracija - 2 MOŽE LI GORE? Bolnica u Vinogradskoj nema više nekih lijekova i onkološkim pacijentima javljaju da im je terapija odgođena: "Možete li zamisliti kako se takva osoba osjeća?"

''Ne znam što ih je razljutilo, ne pratim te izjave. Ministar Beroš vam je odgovorio, a zadaću imaju ministar Beroš i Marić da nađu rješenje'', zaključio je Plenković. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene