Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivan Zvonimir Čičak optužuje:

Boljkovac i Manolić krivi za poratne komunističke zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj ne postoji politička volja da se procesuiraju ratni zločini počinjeni iza Drugog svjetskog rata, ustvrdio je danas zamjenik predsjednika Hrvatskoga helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak.

Tu je tezu Čičak, na konferenciji za novinare, potkrijepio nizom dokumenata iz kojih je vidljiv izostanak reakcije nadležnih institucija kad je riječ o grobnicama na Daksi i kod Zaprešića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija na podatke DORH-a HHO: DORH iznosi neistine, nitko nije osuđen za ratne zločine nakon Oluje Slika nije dostupna Ubijeni 1943. i 1945. Odana počast žrtvama partizanskog zločina kod jame Jazovke

Državni odvjetnik u Dubrovniku od nevladinih je udruga zatražio da nađu izvor iz kojeg će financirati ekshumaciju na Daksi, 'uz provođenje redovnog postupka preko nadležnih upravnih i komunalnih tijela lokalne vlasti'. Policija u Zaprešiću, pak, nije u skladu sa zakonom reagirala na članak u Jutarnjem listu o masovnoj grobnici u Ključu brdovečkom, a riječ je o kilometar dugom pješačkom rovu u koji su bacana tijela likvidiranih ratnih zarobljenika, ustvrdio je Čičak.

Istragama bi se dekriminalizirala partizanska borba

Novinarima je u HHO-u podijeljena i dokumentacija UDB-e u kojoj se tvrdi da je Josip Boljkovac 1945., kao šef karlovačke UDB-e, odobrio likvidaciju dvojice zarobljenika na Uni kod Bihaća "Zaprepašćuje činjenica da se u javnosti javljaju glasovi kako bi trebalo istraživati ratne zločine i 'saslušavati svakog partizana'', kazao je te objasnio da HHO smatra kako bi se se istragama upravo dekriminalizirala partizanska borba, kao što se suđenjima za ratne zločine tijekom Domovinskog rata dekriminalizirao sam Domovinski rat.

'U Hrvatskoj je na djelu ista ona politička klima koja je Hrvatsku držala taocem Tuđmanova režima, ne dopuštajući pravovremeno djelovanje pravne države u prevenciji, otkrivanju i kažnjavanju ratnih zločina tijekom Domovinskog rata i poslije njega', ustvrdio je Čičak. Dodao je kako nitko ne traži da se saslušaju svi partizani te ocijenio da je predsjednik Stjepan Mesić takvom izjavom kriminalizirao Narodnooslobodilačke borbe (NOB). 'Nisu svi partizani okrvavili ruke. Tražimo da se ispita samo one na koje se sumnja', rekao je.

Čičak ne dijeli stav da je riječ o starcima kojima ne treba suditi

Čičak ne dijeli ni stav da je riječ o starcima kojima ne bi trebalo suditi. 'Je li Simo Dubajić star, jesu li stari Ašner, Artuković ili Šakić? To su sve bili stari ljudi', kazao je Čičak, ističući kako zakon mora biti jednak za sve, bez obzira na politički predznak i je li riječ o "predsjednikovim kompanjonima". 'Ako misle drugačije, neka Sabor na prijedlog Predsjednika proglasi aboliciju za sve partizane', rekao je, podsjetivši da su ljudi u poraću ubijani bez suđenja, na temelju političke procjene.

Novinarima je u HHO-u podijeljena i dokumentacija UDB-e u kojoj se tvrdi da je Josip Boljkovac 1945., kao šef karlovačke UDB-e, odobrio likvidaciju dvojice zarobljenika na Uni kod Bihaća, nakon što joj se tamošnji šef UDB-e suprotstavio. Čičak smatra da bi po zapovjednoj odgovornosti trebao odgovarati i Josip Manolić, koji je, tvrdi Čičak, od 1945. do 1963. upravljao svim zatvorima i koncentracijskim logorima u Hrvatskoj.

'Iz dopisa je vidljivo da je u pojedinim likvidacijama sudjelovao osobno Josip Boljkovac, prvi ministar unutrašnjih poslova, a jednako tako da je i davao naloge za pojedine fizičke likvidacije. Gospodin Manolić je od 1948. do 1963. bio šef svih zatvora i koncentracionih logora u Hrvatskoj. Pa neka odgovori što je u to vrijeme radio i tko je po zapovjednoj odgovornosti odgovoran za sve ono što se događalo u to vrijeme u svim zatvorima uključujući i goli otok', rekao je Čičak.

'To je laž. To je pokušaj zaobilaženja istine. Dokazat ću, jer niti sam bio u logoru, niti sam bio u okružnoj policiji ni jednog sata. A nadležnost za ovakve slučajeve imala je okružna policija i uprava logora', izjavio je Boljkovac.

Partizani ulaskom u Bjelovar likvidirali 200 kvislinga?

Novinarima je podijelio i izjavu novinarke Dunje Ujević da joj je Josip Manolić 1990-ih, kao predsjednik Županijskog doma Sabora, u intervjuu kazao kako su partizani prigodom ulaska u Bjelovar 'likvidirali 200 kvislinga'. 'Postoji nešto što se zove zapovjedna odgovornost i ako ona vrijedi za hrvatske generale kojima se sudi u Haagu, vrijedi, bogme, i za Manolića i za Boljkovca, za mene i vas', rekao je Čičak. Naglasio je da HHO ne prejudicira ničiju krivnju, nego traži od nadležnih institucija da provjere informacije do kojih su došli.

Čičak je kazao kako će HHO nastaviti istraživati masovne grobnice iz poraća, te da će Vladi predložiti osnivanje komisije koja bi se sustavno bavila istraživanjem ratnih zločina. DORH je prošlog tjedna potvrdio da obrađuje kaznenu prijavu protiv Boljkovca te da je rad na tom predmetu pri kraju, dok Boljkovac odbacuje sve optužbe o umiješanosti u zločine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene