Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na podatke DORH-a

HHO: DORH iznosi neistine, nitko nije osuđen za ratne zločine nakon Oluje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski helsinški odbor reagirao je na podatke Državnog odvjetništva o procesuiranju zločina nakon 'Oluje'. U priopćenju koje potpisuje predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak navodi se kako DORH iznosi neistine jer, naglašava se, nitko nije kažnjen za ratne zločine nad srpskim civilima nakon Oluje.

'Hrvatska se presudom ad hoc Tribunala u Haag-u u predmetu Gotovina i drugi još jednom suočila s drugačijim viđenjem događanja nakon vojno redarstvene akcije Oluja od onog kakav bismo željeli da jest. Ne dovodeći u pitanje legitimitet vojno redarstvene akcije Oluja, ne ulazeći u pravnu utemeljenost i pravednost same presude, osjećamo dužnost da kao jedina nevladina udruga za ljudska prava koja je od prvih dana bila uključena u sustavno praćenje zbivanja na oslobođenom teritoriju RH 1995. iznesemo svoje viđenje tih zbivanja, kao i činjenice o onome što se dogodilo poslije vojno redarstvenih akcija 'Bljesak' i 'Oluja'. Činimo to zbog toga što su oslobođeni teritoriji postali poprište masovnih kršenja ljudskih prava koje su pravnici kvalificirali kao ratne zločine.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić pitao i premijera Mlinarić ljut zbog knjige: "Pustio sam dva dana da vidim hoće li itko reagirati" Slika nije dostupna Istražili smo Zašto Austrijanci dopuštaju snimanje Sanadera?

>> Oluja: Procesuirano 3.728 počinitelja, a osuđeno 2.380

Odbor je o svim svojim saznanjima o ubojstvima, paležu i drugim zločinima odmah usmeno i pisano obavještavao relevantne državne institucije, od Predsjednika Republike do policije i DORH-a. Jednako tako, o svojim nalazima s terena obavještavali smo crkvene i međunarodne institucije i medije. Sve naše izjave integralno je objavio riječki 'Novi list', a sabrane su i u knjizi 'Izjave HHO-a 1993- 2003'. Uz to, Odbor je 2001. objavio zbirni izvještaj o vojno redarstvenim akcijama Oluja i Bljesak.

U Hrvatskoj se ovih dana vodi žestoka rasprava o odluci ad hoc Tribunala u predmetu Gotovina i drugi, ali nema gotovo ni glasa o žrtvama tih vojno redarstvenih akcija. Predsjednica Vlade naložila je 'diplomatsku ofenzivu' kako bi se preko naših 'prijatelja u svijetu' izvršio pritisak na Tribunal da promijeni svoju odluku. Držimo to kršenjem načela vladavine prava i napadom na ustavni poredak i trodiobu vlasti, bez presedana. Predsjednica Vlade naložila je i istragu o tome tko je, poštujući Ustavni Zakon o suradnji s Haškim tibunalom, dostavio Sudu transkripte, umjesto da je naredila detaljnu istragu o stvarnom broju žrtava nakon akcije Oluja, vodeći se onom biblijskom: 'Samo nas istina može spasiti'.

HHO je kao svoj moto u djelovanju poslije Oluje preuzeo čuvenu rečenicu pape Ivana Pavla II. vezanu uz postjugoslavenski rat: 'Ovaj put nitko neće moći reći - nismo znali!'.

Izvršni odbor HHO-a želi obavijestiti javnost o podacima kojima mi raspolažemo, a koji su suprotni podacima koje je objavio DORH o broju žrtava srpskog stanovništva poslije akcije Oluja. Iznesene podatke doživljavamo dijelom 'diplomatske ofenzive' svih razina hrvatske Vlasti. Oni su ujedno i dokaz da se u Hrvatskoj u odnosu prema ratnim zločinima i vladavini prava ništa bitno nije promijenilo u posljednjih 15 godina.

1. DORH je objavio kako je u Hrvatskoj od početka Domovinskog rata do 31.12. 2010. pokrenuto ukupno 3.655 istražnih zahtjeva protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine. Osuđene su 563 osobe. Od ukupnog broja optuženo je 95 osoba koje su bile pripadnici HV-a ili hrvatske policije. Za ratne zločine počinjene tijekom posljednjih 20 godina osuđeno je samo 28 pripadnika HV-a i policije, ostalo su Srbi

Prema podacima HHO-a, niti jedan pripadnik HV-a ili hrvatske policije niti bilo tko drugi nije osuđen za ratni zločin nad Srbima, bilo civilima, bilo vojnicima, zbog zločina počinjenih nakon Oluje, stoji u priopćenju HHO-a koje u cijelosti možete pročitati na našem portalu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene