Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Slovenski ministar vanjskih poslova

'Bolji odnosi s Hrvatskom uspjeh su slovenske diplomacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija i Hrvatska rade na razmjeni diplomatskih nota i oživljavanju arbitražnog sporazuma kao akta međunarodnog prava.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar je u svom završnom govoru diplomatima okupljenim na redovnim godišnjim konzultacijama na Brdu kod Kranja poboljšanje odnosa s Hrvatskom stavio na prvo mjesto liste 'najvećih diplomatskih uspjeha' Slovenije u proteklih godinu dana, pri čemu je posebno istaknuo uspješno zaključen arbitražni sporazum o rješavanju graničnog pitanja. 'Uz rješavanje ostalih pitanja, s Hrvatskom smo intenzivno surađivali na rješenju graničnog spora, te učinili sve da za arbitražu budemo pripremljeni kako treba', rekao je Žbogar, dodajući da se ovih dana s hrvatskom stranom radi na okončanju postupka razmjene diplomatskih nota, kako bi arbitražni sporazum zaživio kao akt međunarodnog prava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sporazum jamči kontakt' Žbogar: Pahor nije pristao na hrvatsku izjavu uz sporazum Slika nije dostupna Rješavanje graničnog spora Žbogar: Arbitražni sporazum je zadnja i najbolja mogućnost

Žbogar je među najveće uspjehe slovenske diplomacije u godini u kojoj se obilježava dvadeseta godišnjica uspostave diplomatske mreže nezavisne slovenske države, uvrstio i više novih dokumenata vlade i parlamenta koji određuju politiku Ljubljane prema regiji zapadnog Balkana. Koncept tih dokumenata predstavlja 'okvir za jačanje naše buduće nazočnosti i djelovanja u regiji', a takvo profiliranje slovenske politike 'jača interregionalnu i bilateralnu suradnju' na zapadnom Balkanu, istaknuo je Žbogar. 'Svoj interes za razvoj i stabilnost zapadnog Balkana Slovenija će ostvarivati političkom potporom i praktičnom pomoći pri uključivanju tih država u EU i NATO savez visokom razinom političkih, gospodarskih, društvenih i kulturnih odnosa, te razvojnom suradnjom', rekao je Žbogar. Dodao je da se radi o prilogu sveopćoj regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

On se osvrnuo i na zadaće diplomata u vrijeme obilježeno krizom i recesijom, rekavši da diplomatski aparat treba biti i instrument pronalaženja novih mogućnosti za domaće gospodarstvo. Šef slovenske diplomacije osvrnuo se na nekoliko zadnjih slučajeva u kojima bivšim istaknutim diplomatima prijete sankcije ili disciplinske mjere. U vezi s donedavnim veleposlanikom u Španjolskoj Peterom Rebercom, koji je povučen u Ljubljanu radi istrage o zloporabi i utaji državnih sredstava, te u vezi s bivšim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom kojemu prijeti otkaz iz ministarstva vanjskih poslova jer je javno izražavao protivljenje politici vlade prema Hrvatskoj u vezi s arbitražnim sporazumom, Žbogar je rekao da se 'zbog jedne ili dvije trule jabuke neće pokvariti ostale jabuke u košari'.

Žbogarovo izlaganje podržao je i premijer Borut Pahor koji se zadnjeg dana zatvorenih konzultacija na Brdu kod Kranja diplomatima također obratio kraćim govorom. Pahor je nakon toga novinarima rekao da Žbogar ima njegovu potporu u polemici s nekadašnjim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom koji je zbog svojih nastupa u kojima kritizira državnu politiku dobio zadnju opomenu, i naglasio kako bi se diplomati morali čuvati javnih izjava koje mogu ugroziti integritet i ugled što ga ta profesija u Sloveniji ima u javnosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene