A kako bi matematika bila što primaljivija učenicima, pobrinuli su se zagrebački studenti. Svoje znanje i slobodno vrijeme stavili su na raspolaganje darovitim srednjoškolcima. Oni su naša Bolja Hrvatska.


Pikula po pikula do - Gausove krivulje. Tako izgleda matematika kada je podučavaju studenti PMF-a. Kroz Udrugu "Marin Getaldić" populariziraju mnogima mrzak predmet.

Vezani članci Homofobne izjave na bilježnicama koje su darovane učenicima Burne reakcije zbog darovanih bilježnica: "Radi se o ratnoj ikonografiji koja potiče etničku mržnju", "Ne vidimo ništa sporno" Ispiti - ne smetaj Počinje škola, ali uz uvjete koje diktira epidemija: Provjerili smo što čeka oko pola milijuna učenika

"Udruga je nastala od jedne generacije studenata. Kad su srednjoškolci koje su oni podučavali postali studenti nastavili su tradiciju", kaže studentica 3. godine PMF-a Vlatka Vazdar.

Tradiciju koja se prenosi već gotovo 10 godina. Nadareni studenti prenose znanje nadarenim srednjoškolcima.

"Sjećam se da sam bio na moru na plaži i dobio vijest da su prvi u Srednjoj Europi i da su pobrali masu medalja. Baš je to bio lijep osjećaj", kaže student 2. godine Josip Pupić.

A to je tek dio rezultata. Međunarodni uspjesi i svjetska zlata.

"Poanta je da svaki idući, onaj koji će doći iza mene, bude bolji od svojeg prethodnika", ističe student 4. godine Borna Vukorepa.

Učenike podučavaju subotom, organiziraju im zimske škole i ljetne kampove. Entuzijazam prenose i na svoje učenike.

"Odnos je dosta prijateljski, nema nekakve barijere", hvali ih učenik 4. razreda XV. gimnazije u Zagrebu Adrian Beker.

"Nitko ne zna sve, ali znaju većinu toga što nam je potrebno", kaže i Tadej Petar Tukara, učenik 3. razreda.

Neprofitna su udruga i ovise o sponzorima. Ministarstvo obrazovanja pomoglo je s 50.000 kuna. No, potrebno im je i više. Pa prikupljaju novac za učenike koji nemaju sredstva za sudjelovanje na ljetnom kampu. "Nemamo plaću. Naša plaća je njihovo zadovoljstvo i uspjesi", kaže Iva Manojlović, studentica 4. godine PMF-a.

"Kad vidimo da oni poslušaju naš savjet i uspiju iz toga i postanu bolji od nas - to je ono što  je naša plaća u svemu tome", dodaje Borna Vukorepa.

Uskoro će i njihovi učenici postati nečiji mentori. Izvrstan primjer kako se gradi zemlja znanja.

Svoje prijedloge za rubriku Bolja Hrvatska šaljite na boljahrvatska@novatv.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr