U petak se potpisuje ugovor, a onda kreće izgradnja luksuznih hotela i vila. Za 5 godina u njima bi trebalo biti posla za 370 stalno zaposlenih.


Za petak u vladi najavljuju početak novog velikog investicijskog ciklusa koji će, kažu, dovesti do gospodarskog oporavka zemlje. Vući bi ga trebala značajna ulaganja u turistički sektor. Sve počinje u Tisnome.

U uvalu Jazinu, kraj Tisnog na otoku Murteru, bogati ruski investitori planiraju iskrcati 105 milijuna eura. U petak potpisuju ugovor, a onda kreće izgradnja luksuznih hotela i vila. Za 5 godina u njima bi trebalo biti posla za 370 stalno zaposlenih. Dobra vijest za sve mještane Murtera.

Vezani članci Turizam, ilustracija I prije nego je ministrica to najavila, neki hoteli već su uveli korona testove: "Oni su besplatni za naše goste" Hrana na ljetovanju (Foto: thechive.com) - 6 Htjeli su samo pojesti nešto domaće na ljetovanju, a poslužene su im čudnovate kreacije

Rijetko vrijedna investicija u Hrvatskoj veseli i općinare.

Hoće li više te pompozno najavljivane investicije?

'To je prvi veći gospodarski projekt nakon 30 godina u povijesti na otoku Murteru. Značiz će i jako puno da će se proračun općine Tisno povećati negdje za oko 3 puta', kaže Ivan Klarin (SDP).

U vladi najavljuju ovakvih će vijesti biti sve više. 'U 2015. očekujem puno bolji investicijski bum nego je bio u 2014. i puno više novih radnih mjesta', rekao je ministar Ivan Vrdoljak.

Ambiciozan plan

Vladin plan je ambiciozan. Računaju na pokretanje110 projekata s liste Agencije za investicije i konkurentnost. Vrijedni su oko 8 milijardi eura. Kad se završe, trebali bi otvoriti 16 tisuća novih radnih mjesta. Kotač zamašnjak investicijskog ciklusa u idućoj bi godini trebale biti upravo one u turizmu. Kreće 28 projekata vrijednih 5 milijardi eura koji će otvorit 6 tisuća novih radnih mjesta. Tu su Kupari, golf na Srđu i ova investicija u Tisnom.

Grčić o novom investicijskom planu EK

'Ovakve investicije kao što će se sutra potpisati ugovor, kao što će u slijedećoj godini deseci novih projekata biti realizirani po Jadranskoj obali, će stabilizirati građevinski sektor i u biti na taj način dati svoj doprinos i rastu, planiranom rastu bruto društvenog proizvoda', kaže Vrdoljak.

Nedostatak investicija i spor oporavak građevinarstva glavni su uzroci što Hrvatska ni šestu godinu zaredom ne uspijeva izaći iz gospodarske krize. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook