Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vanjska politika

Bogate arapske zemlje ključ oporavka hrvatskog gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bogate arapske zemlje poput Katara ili Emirata jedan su od ključeva za oporavak hrvatskog gospodarstva.

Upravo zato ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić najavljuje otvaranje veleposlanstava u tim zemljama kako bi dala vjetar u leđa potrebnoj, a nerazvijenoj gospodarskoj diplomaciji. Ujedinjeni arapski jedna od najbogatijih zemalja svijeta. Zemlja s bankomatima koji daju zlato veliko je tržište na kojem posla ima za brojne hrvatske tvrtke.

Pročitajte i ovo Predsjednik Sabora Gordan Jandroković Izlazi na izbore Jandroković otkrio tko će biti predsjednik ako Milanović podnese ostavku: Tvrdi da on neće Gordan Jandroković ON ZNA KAKO POLITIČKI PREŽIVJETI Tko je Gordan Jandroković? Stajao je uz bok svim predsjednicima HDZ-a, a Milanoviću je odgovorio fotografijom u kupaćima

'U interesu nam je da imamo predstavništva gdje nemamo gdje se intenzivno gradi gdje je pitanje energetike važno pa nam je posebno to zanimljivo', ističe Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova. Katarski je šeik čest gost u Hrvatskoj. Njegova želja za investiranjem nije udovoljena, a riječ je o čovjeku iznimnog bogatstva.

'Prva točka uvijek je gospodarsko zastupanje i političko zastupanje političko je zastupanje prvo u ja bi rekla ne više na deset mjesta', smatra Pusić. Ostala mjesta trebaju u fokusu imati gospodarstvo. Bivši ministar osmislio je funkciju Trgovinskog atašea. Imamo ih u pet gradova Ljubljani, Münchenu, Chicagu, Beču i Milanu.

'To su ljudi koji su došli iz biznisa koji imaju komercijalna iskustva to je dobra stvar i nadam se da će ju moja nasljednica samo osnažiti', kaže bivši ministar Gordan Jandroković. Zadaća trgovinskih atašea bila je Promovirati hrvatsko gospodarsko na stranim tržištima te privući strana ulaganja u Hrvatsku. Nova ministrica dat će im priliku. S ministarstvom gospodarstva raditi će na jačanju gospodarske diplomacije. Hoće li zbog otvaranja novih veleposlanstava neka zatvoriti, poručuje ministrica još je prerano govoriti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene