Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa neobično

Bliži li se kraj babljem ljetu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme je dosta toplo za ovaj prelazak iz rujna u listopad, svakako iznad prosjeka, no opet, nije to nešto jako neobično.

Čak i početkom listopada temperatura kod nas može porasti do 25 stupnjeva. Doduše mnogo rjeđe i do 30 stupnjeva, ali događa se. To je razdoblje Miholjskog ili babljeg ljeta, kako volimo reći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

Ovih dana se još uvijek možete i kupati, ako ste na moru, naime temperatura mora je negdje od 20 do 23 stupnja. Kod nas u Dalmaciji dobro je poznato, ako vrijeme posluži, kupanje se lagano može produžiti i duboko u listopad. E sad, tu smo već malo na grbavom terenu.

Naime, prema izračunima u petak, još ovog vikenda temperatura će biti ugodna, a onda nam slijedi osjetno osvježenje.

Još će u subotu biti relativno sunčano dok bi od nedjelje pri ruci ipak trebali imati i kišobran. U novom tjednu, promjenjivije, šareno, a temperatura će se, u kopnenom području prije svega, spustiti ispod 20, a tamo negdje u tjednu možda čak i blizu 10 stupnjeva. More će pak rashladiti bura. Zato, dobro iskoristite vikend, zapravo dobro iskoristite subotu. U nedjelju je već izvjesna mjestimična kiša.

Temperatura se spušta blizu 15 stupnjeva

Nakon ovog doista lijepog tjedna, i subota će biti ugodna, uglavnom će još biti i dosta sunca. Od nedjelje nas čeka nešto promjenjivije vrijeme. Recimo da ne bi bilo loše kišobran imati pri ruci. Listopad će početi sa, za ovo doba, visokom temperaturom, no u idućem tjednu već osjetno će i osvježiti. Prema izračunima izgleda da će se temperatura u kontinentalnom dijelu zemlje spustiti i blizu 15 stupnjeva.

Ovu ugodnu ranu jesen posljednjih dana možemo zahvaliti polju povišenog tlaka koje se ustalilo nad Sredozemljem. Ipak, nad Europskim kontinentom već se vidi jedna masa vlažnog oceanskog zraka koji nam se polako približava. U drugoj polovici vikenda će uz više oblaka tako mjestimice biti i kiše.

Da se nešto sprema pomalo se već da osjetiti i po južnim vjetrovima koji se obično pokrenu ovako pred dolazak nekog frontalnog sustava sa zapada. Zapuhat će jugo, a u zapadnoj unutrašnjosti na udare jak jugozapadnjak. Bit će vedro, ili malo oblačno, gotovo posvuda, osim na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj gdje uz povremeno više oblaka možda može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti od 8 do 13, a na Jadranu uglavnom od 14 do 18 stupnjeva.

Središnja Hrvatska:

Sunčano će na kontinentu prevladavati i u subotu poslijepodne. Jugozapadnjak bi ovdje na udare mogao biti i jak. Iako je listopad, temperatura će biti između 25 i čak 27 stupnjeva. Jako toplo.

Slavonija:

Slično i u Slavoniji, sutra uglavnom vedro, uz jugozapadnjak. Također će biti i vrlo toplo, isto kao i na zapadu temperatura može porasti i do 27 stupnjeva.

Sjeverni Jadran:

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, nešto promjenjivije, povremeno može biti više oblaka, možda pri tom i koja kap kiše ili pljusak. Vjerojatnije na riječkom području, u unutrašnjosti Istre te u Gorskom kotaru. Puhat će jugo i jugozapadnjak i bit će toplo. Najviša dnevna temperatura očekuje se oko 25 stupnjeva. U gorju malo manje.

Dalmacija:

U Dalmaciji sunčano. Ali uz južinu. Jugo će uglavnom biti umjereno, a temperatura, pa ne previše različita od one drugdje, očekuje se većinom između 24 i 26 stupnjeva.

Tri dana kopno:

Ono što nam slijedi od nedjelje, promjenjivije je vrijeme, povremeno će kišiti, a od ponedjeljka će i osjetno osvježiti. I vjetar će u ponedjeljak okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni.

Tri dana more:

Na moru idućih dana također nestabilno, povremeno s kišom, pri čemu u nedjelju i ponedjeljak lokalno može biti i izraženijih pljuskova i grmljavine. Jugo će u ponedjeljak okrenuti na buru koja će u utorak još i pojačati. Zatim će i na Jadranu osvježiti.

Panel:

Dakle, još u subotu i sunčano i vrlo toplo, u nedjelju već mjestimična kiša, a u novom tjednu promjenjivo, vjetrovito i hladnije. Toliko o vremenu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene