Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Senata u utorak

Divjak: "Ne vidim razlog za veće školarine, rastrošnost Rektorata ne smije pasti na leđa studenata"

Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr)
Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministrica znanosti i obrazovanja danas je komentirala je najave Sveučilišta u Zagrebu o povećanju studentske participacije tijekom studiranja, što je odluka koju prije usvajanje mora potvrditi Senat.

Divjak smatra da ne postoje razlozi za povećanje participacije te je najavljeno poskupljenje nazvala "udarom na studentski standard".

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Slika nije dostupna PITANJE ORGANIZACIJE Baketa pobrojio probleme sveučilišta i upozorio: ''Najlakše je reći treba više novca, ali nije sve u njemu''

"Sveučilištu je već sada isplaćeno 18 milijuna kuna više nego lani. Ne vidim nikakvo opravdanje da se studentske participacije povećaju. Kada bi Senat prihvatio odluku o povećanju participacija, došlo bi do povećanja cijene ECTS-a i tako bi se negativno utjecalo na studentski standard. Ne vidimo razloga za to", kazala je Divjak.

Dodala je kako Senat mora raspravljati o svim analizama koje bi eventualno poskupljenje moglo opravdati, ali ne vjeruje da je to moguće.

"Od 70 članova Senata njih 12 su predstavnici studenata i oni imaju pravo suspenzivnog veta kad je riječ o pitanjima studentskog standarda. Rastrošnost rektorata ne smije se prebaciti na leđa studenata. Također, mislim da pisci Ustava nisu imali na umu ovakvo ponašanje kada su definirali autonomiju Sveučilišta", kazala je Divjak. 

Podsjetimo, od iduće akademske godine, 2019./2020., izgledno je kako će studentima Sveučilišta u Zagrebu biti povećani troškovi njihova studiranja, a od novca koji država doznačuje Sveučilištu, bitno viši iznos od dosadašnjeg izdvajat će se za troškove poslovanja Rektorata.

Takva je odluka većinom glasova tijekom prošloga tjedna prihvaćena na sveučilišnom Odboru za proračun i tako definirana pripremljena je za usvajanje na sjednici Senata koja će se održati u utorak,

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene