Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od USKOK-a

Bivši zastupnici HNS-a traže istragu protiv HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši saborski zastupnici HNS-a Antun Kapraljević i Nikola Vuljanić poslali su USKOK-u prijedlog za pokretanje kaznenog postupka protiv Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) zbog navodnog udruživanja u zločinačku organizaciju.

Kapljarević i Vuljanić smatraju da su ispunjeni svi uvjeti za istragu protiv HDZ-a kao organizacije zbog 'koruptivnih i drugih kriminalnih djela'. Na ruke ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana poslali su dopis u kojemu upozoravaju na mnoge 'otkrivene korupcijske skandale u koje su izravno upleteni visoki dužnosnici HDZ-a, a posebno na slučajeve izvlačenja i 'pranja' novca'. Pritom podsjećaju na korupcijske slučajeve koji se, kažu, izravno povezuju s HDZ-om, od malverzacija s bojenjem tunela na autocesti i nezakonitosti u HEP-u i HAC-u do 'Brodosplitove provizije'.

Pročitajte i ovo Ana Knežević Što se dogodilo? Boja u spreju i čudne poruke otkrivaju detalje nestanka Ane Knežević, ali ključno pitanje ostaje neodgovoreno: "Možeš li mi ovo prevesti?" Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

Predlažu da se istraži nije li ta stranka 'krovna organizacija' u kojoj su osmišljena i organizirana spomenuta kaznena djela. Smatraju da korupcijski skandal izvlačenja gotovog novca iz državnih tvrtaka preko tvrtke Fima medije pruža mogućnost raskrinkavanja krovne organizacije odgovorne i za mnoga druga koruptivna nedjela. Kapljarević i Vuljanić smatraju da 'pranje' novca preko Fima medije nije ni moglo početi bez organizacije (stranke) i njezine logističke, političke i svake druge potpore te da su o svemu znali predsjednik stranke, predsjedništvo, blagajnik i nadzorni odbor.

Ako vide da njihov prijedlog nije dovoljno ozbiljno shvaćen, dvojica bivših zastupnika napominju da će biti prisiljeni zatražiti pomoć međunarodnih organizacija. Oni su USKOK-u poslali prijedlog za pokretanje kaznenog postupka, a ne kaznenu prijavu jer se ona može podnijeti samo protiv nepoznate ili poznate osobe, a ne protiv organizacije ili institucije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene