Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki crkveni dužnosnici obišli su Žažinu, Letovanić i Sela, gdje su razgovarali s mještanima koji se već dva tjedna bore s visokim vodostajem i zaobalnim vodama.


Varaždinski biskup Josip Mrzljak u pratnji sisačkoga biskupa Vlade Košića posjetio je Žažinu, Letovanić i Sela te predložio način organiziranja pomoći nakon poplave jer će tek sada nastati pravi problemi ljudima kojima je uništen namještaj, uređaji i namirnice.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Pogledajte koje su kritične točke poplavljene Hrvatske Slika nije dostupna Poplava u blizini Letovanića, sela pokraj Kupe

Tom su ga prilikom djelatnici Caritasa Sisačke biskupije obavijestili o organizaciji i oblicima pomoći ugroženima. Visoki crkveni dužnosnici obišli su Žažinu, Letovanić i Sela, gdje su razgovarali s mještanima koji se već dva tjedna bore s visokim vodostajem i zaobalnim vodama.
Kako je rekao biskup Mrzljak, Caritas se odmah uključio u pomoć ugroženim stanovnicima dostavom hrane.

>> MORH: Oko 1100 vojnika spremno za novi vodeni val

Došao sam ovamo da bih predložio jedan način organiziranja pomoći nakon što prođe poplava jer će tek tada nastati pravi problemi za ljude kojima su uništeni namještaj, uređaji i namirnice, rekao je Mrzljak.

Predsjednik Caritasa, biskup Josip Mrzljak napominje kako mu je želja da se svi župni i biskupijski Caritasi uključe u pomoć. 'Mi ćemo u Hrvatskom Caritasu pozvati sve Caritase da pomognu onima kojima je mnogo toga potrebno za svagdanji život. Naša je zadaća da pomognemo ne samo u ovom času, nego i mjesecima nakon toga', rekao je.

>> Evo kako možete pomoći građanima koji su pogođeni poplavama!

Kako se prikupljaju podaci o tome što ljudima i obiteljima treba, trebali bi, naglasio je Mrzljak, potaknuti ljude iz drugih krajeva, npr. sa sjevera - iz Međimurja, Slavonije i Podravine, da dođu u posjet ugroženim obiteljima, donesu pomoć i što im je potrebno.

Na dosadašnjoj i budućoj pomoći biskupu Mrzljaku zahvalio je sisački biskup Vlado Košić, koji je rekao kako su nas nevolje uvijek ujedinjavale, te je ovo prilika da jedni drugima pomognemo i da se čvršće povezujemo.

Ekipe i dalje na terenu 24 sata

S prestankom kiše odahnuli su i mještani poplavljenih područja. No situacija u mjestima nedaleko od Siska i dalje je kritična. Stotinjak kuća četrneseti dan okovano je vodom, do njih se može samo čamcima. Ekipe na terenu dežuraju 24 sata, najviše pomažu mještanima kojima je voda prodrla u kuće. Povlačenjem vode problemi za mještane tek počinju. Šteta koju je voda napravila na njihovim domovima, računa se u desecima tisuća kuna po kući. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook