Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tko je Ivan Penava?

Kako je omiljeni profesor tjelesnog doveslao do vrha politike: Retorika podjela na braniku Vukovara

Ivan Penava
Ivan Penava DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija Ivan Penava Ivan Penava Foto: DNEVNIK.HR Ivan Penava Ivan Penava Foto: Damjan Tadic/Cropix Ivan Penava Ivan Penava Foto: Vojko Basic/Cropix Ivan Penava Ivan Penava Foto: Domovinski pokret +2 Ivan Penava Galerija 1/7 >>
Ivan Penava postao je najmlađi gradonačelnik Vukovara, bio je omiljeni profesor i osoba za koju se vjerovalo da će smiriti narušene odnose između Hrvata i Srba. S vremenom je postao onaj koji stvara i produbljuje podjele.

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, predsjednik Domovinskog pokreta (DP) i saborski zastupnik, pod sloganom "Ustani i ostani!" stranku vodi na parlamentarne izbore, a građanima nudi teći put - vukovarsku Hrvatsku. 

Predstavljajući okosnicu programa DP-a rekao je da ih najviše zanima borba protiv korupcije, ilegalne migracije i nepostojanje granica, a kao treću točku Penava je izdvojio SDSS i Možemo kao apsolutno neprihvatljive partnere Domovinskom pokretu.

Podjele i tenzije

To ne čudi jer je Penavina retorika često izazivala međunacionalne tenzije u Vukovaru, a i šire. SDSS otvoreno naziva velikosrpskim nacionalistima, a njegova čelnika Milorada Pupovca promotorom velikosrpske politike. Kao gradonačelnik je objavio snimku djece srpske nacionalnosti koja su ostala sjediti tijekom intoniranja hrvatske himne na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara. Maknuo ju je tek nakon intervencije pravobraniteljice za djecu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović će u kampanju za Europski parlament? Ustav jači od zakona Je li ovo Milanovićeva taktika za izbornu kampanju? Ugledni profesor: "Ne smije se kandidirati ni na izbor za miss"

Inzistirao je da Kolonu sjećanja u Vukovaru 2023. godine predvode pripadnici HOS-a, a svima koji su kritizirali takav potez poručio je da zaobiđu Vukovar.

"Svima kojima ne se sviđa veliko slovo U na plakatu ili slogan Za dom spremni isto poručujem da ne dolaze u Vukovar", izjavio je Penava.

Ivan Penava Ivan Penava (Foto: Vojko Basic/Cropix)

Rođen je 31. prosinca 1974. u Vukovaru. Rat ga je zatekao u srednjoj školi pa je školovanje nastavio prvo u Varaždinu, a potom u zagrebačkom MIOC-u. Bio je pasionirani veslač, pa je upisao Kineziološki fakultet u Zagrebu na kojem je i diplomirao. Bio je veslački reprezentativac Hrvatske na Vojnim svjetskim igrama.
Nakon povratka u Vukovar radio je kao profesor tjelesnog u Ekonomskoj školi u kojoj je nakon osam godina izabran za ravnatelja. Upisao je i doktorski studij na Ekonomskom fakultetu. Oženjen je i otac dvoje djece.

Gradonačelnik je Vukovara od 2014. godine, kada je na prijevremenim izborima kao predstavnik stranaka okupljenih oko HDZ-a pobijedio tadašnjeg gradonačelnika SDP-ova Željka Sabu.   Vukovarci su ga izabrali s nadom da će podjele prestati, no dogodilo se upravo suprotno. 

Prosvjed, razlaz s HDZ-om, nove stranke

Još jedan mandat građani su mu dali na izborima 2017. godine. U svibnju 2020., deset godina nakon što je uzeo člansku iskaznicu HDZ-a, Ivan Penava je odlučio raskrstiti s tom strakom, kako je rekao, razočaran jer je izdala Vukovar i okrenula mu leđa. Prije toga u rujnu je organizirao veliki prosvjed braniteljskih udruga zbog čega su u HDZ-u Penavu otvoreno nazivali rušiteljem vlasti, ali ga ipak nisu isključili iz stranke. Penava je izašao sam i sa sobom poveo sve gradske vijećnike i presjednika GO HDZ-a.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Nakon Milanovića Raspada se SDP-ova koalicija, otpale već tri stranke: ''Izgurali su nas''

“Onaj tko na Vukovar krene đonom dobit će lakat”, poručio je tada.

Prvo je osnovao stranku Ivan Penava nezavisna lista, ali se onda ipak priklonio Domovinskom pokretu za čijeg je predsjednika izabran u listopadu 2021. na izvanrednom saboru. Rekao je da Hrvatsku želi vratiti od onih koji su je oteli. Iste godine Vukovarci su ga ponovno izabrali za gradonačelnika.

Ivan Penava Ivan Penava (Foto: Provjereno)

Uz Penavinu obitelj spominjale su se i neke nekretninske afere. Telegram je objavio da je gradonačelnikov otac Ante Penava, u svibnju 2019. kupio oranicu koja se nalazi na trasi buduće vukovarske obilaznice. Mediji su se također bavili nekretninama koje je kupila gradonačelnikova supruga s plaćom manjom od 800 eura. 

Tijekom 2022. Ivan Penava je zbog prebrze vožnje ostao bez vozačke na dva mjeseca. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene