Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova koalicija?

Penava poslao apel Mostu: "Oformimo koaliciju!"

Šef Domovinskog pokreta Ivan Penava pozvao je na stvaranje trećeg bloka, tj. Most na stvaranje predizborne koalicije osnovane na istim svjetonazorima i ideologiji.

Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o političkim aktualnostima.

"Prije otprilike godinu dana sjeo sam s gospodinom Božom Petrovom, predsjednikom Mosta, oko formiranja trećeg bloka odnosno koalicije i koalicijskog sporazuma u smislu zajedničkog izlaska na predstojeće parlamentarne izbore. Osam stranaka ljevice jasno je poručilo Mostu da ga ne žele, nije dakle u kombinacijama za prosvjede, a kamoli za formiranje buduće Vlade. Posebno podsjećam na retoriku gospođe Sandre Benčić, koja je inicijativu za koalicijom gospodina Raspudića i Grmoje rezolutno odbila", rekao je Penava.

"Ja ponovno, iz aspekta prije svega nacionalnih interesa i zdravoga suverenističkog načina promišljanja, jer dijelimo svjetonazor, pozivam Most da svi suzbijemo svoje taštine i ego te da, u interesu politika koje zastupamo, uđemo u razgovore i oformimo koaliciju koja će biti nezaobilazan faktor formiranja buduće Hrvatske vlade, a samim time i jamstvo politika zaštite obitelji, zabrane rodne ideologije, zaštite hrvatske granice i jake poljoprivrede", dodao je.

Pročitajte i ovo Vid David Krecelj drama u Zagrebu VIDEO Ovo je Mad Max kojeg je policija u nezapamćenoj potjeri lovila po cijelom Zagrebu: Priveden je

Penava se osvrnuo i na temu poljoprivredne politike. "Apsolutno sa zebnjom gledamo ovo što najavljuju Ursula von der Leyen i Europska komisija. Svi smo za očuvanje planeta i zdrav okoliš, no u okviru te politike provoditi gašenje poljoprivrede, pod izlikama enormnih emisija metana i drugih stakleničkih plinova, jednostavno je nedopustivo. Bojim se da sada dobivaju smisao pokazatelji koji već godinama govore o urušavanju i degradaciji hrvatske poljoprivrede iskazane kroz smanjivanje stočnog fonda, količine proizvedenog mlijeka, mesa i ostalih prerađevina", istaknuo je.

Smatra da je aktualna Vlada jako doprinijela gašenju Slavonije i iseljavanju. Podsjetio je da prema Eurostatu od 406 regija unutar EU-a prvo mjesto zauzima Vukovarsko-srijemska županija s gubitkom od 2,5 posto stanovnika, a drugo mjesto s još dvije regije dijeli Požeško-slavonska županija s godišnjim gubitkom od 1,7 posto stanovnika.

"Andrej Plenković čovjek je koji provodi te politike ovdje u Hrvatskoj. Ministrica i predsjednik Vlade obilaze sela i pričaju o pustim milijunima i milijardama, no brojke su neoborive, mi smo izgubili više od pola milijuna stanovnika u 12 godina. Nemojte vjerovati ovim sada utišanim programima zatiranja hrvatskog sela, samo zbog predstojećih europskih i parlamentarnih izbora. Agenda je vrlo opaka, vrlo loša i ne nosi Hrvatskoj ništa dobro u budućnosti", dodao je Penava.

Na pitanje novinara o mogućoj koaliciji s Mostom Penava je istaknuo da u sadašnjoj konstelaciji sinergijom i pukom matematikom postaju prva ili druga stranka, a ključ uspjeha vidi u stvaranju trećeg bloka.

Pročitajte i ovo Screenshot Noć užasa u Splitu UZNEMIRUJUĆE Objavljena stravična snimka iz Splita! Muškarac divljački napada mlade, oni vrište: "Vozi, samo bježi, ubit će nas!"

"Zar netko stvarno misli da Andreju Plenkoviću Domovinski pokret nije bio prihvatljiv zbog teze Miroslava Škore da DP-u HDZ nije prihvatljiv s Plenkovićem na čelu? Kako je onda moguća koalicija između HDZ-a i SDSS-a, u kontekstu Domovinskog rata i svega ostalog? To su floskule i priče za malu djecu. S tim neka se bave mala djeca. Odgovorni i odrasli ljudi, posebno oni koji su odlučili voditi političke opcije, ne bi smjeli biti na razini trogodišnjeg djeteta u pješčaniku", poručio je.

Penava je na opetovano pitanje o koaliranju s HDZ-om istaknuo da su za razgovor prihvatljivi svi osim SDSS-a i Možemo!, ali da su svjetonazorske bliske stranke primarne.

"Ako ćete nastavljati zabavljati javnost sa sukobima dva brda i bacanjem kostiju pred javnost, dok istodobno Hrvatska propada zbog gorućih problema, slobodno nastavite i sudjelujte u tome s dva brda. Mi u Domovinskom pokretu previše smo fokusirani na budućnost hrvatskog naroda i države i ne možemo na takve floskule nasjedati", zaključio je Penava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene