Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je danas kako bi bilo neodgovorno da njegovo ministarstvo nije na vrijeme naručilo cjepivo protiv tzv. svinjske gripe (H1N1) jer su to učinile i sve druge zemlje.


'Ja sam sportaš, to sam vam rekao, moj imunološki sustav je na zavidnoj, Bogu hvala, razini. Ukoliko me struka proglasi kao rizičnu skupinu, ja ću se cijepiti. A ukoliko ne, onda ću opet poslušati struku, pa što mi preporuče, ako bude potrebno ja ću se dakako cijepiti', rekao je ministar Milinović

Vezani članci Koronavirus u Velikoj Britaniji Cijepili su više od 70 posto građana i ukinuli gotovo sve mjere: Broj novozaraženih u padu šesti dan zaredom Cijepljenje, ilustracija Splitski infektolog o cijepljenju: "Do sada smo vikali na mlade, sada bismo trebali upozoriti i starije"

Epidemija te gripe dosegnula je najviši, VI. stupanj, rekao je ministar Milinović novinarima prigodom današnjeg posjeta Klinici za traumatologiju. Dodao je da je Ministarstvo zdravstva "odgovorno nabaviti dovoljno doza cjepiva za hrvatske potrebe pa je zato moralo ugovoriti nabavu cjepiva s Imunološkim zavodom".

>> 'Tko će odgovarati za štetne posljedice lijeka koji nije ispitan?'

Kad cjepivo protiv te gripe bude registrirano, očekuje se da će odmah biti uvezeno i u Hrvatsku, a takvu proceduru nabave cjepiva prolaze sve zemlje svijeta. Ministar Milinović također je rekao kako smatra neodgovornima sve one koji pozivaju ljude da se ne cijepe protiv te gripe, a pogotovo rizične skupine građana, za koje gripa može biti opasna. (I.Š. / Mi.Dr. / Hina)