Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1,5 milijuna doza cjepiva

'Tko će odgovarati za štetne posljedice lijeka koji nije ispitan?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izvanrednoj konferenciji za novinare državni tajnik ministarstva zdravstva zajedno s timom epidemiologa i virologa tvrdi da ne zna je li Imunološki zavod sa švicarskom tvrtkom Novartis potpisao ikakav ugovor o nabavi cjepiva.

No, poručuje da će cjepivo biti registrirano prilikom uvoza u Hrvatsku. Istovremeno, Sindikat energetike, kemije i nemetala upozorava da cjepivo nije ispitano te da Novartis odbija odgovornost za nastale nuspojave i djelotvornost.

Pročitajte i ovo Valentina Baus Staro normalno Koliko je cjepiva protiv korone moralo biti uništeno zbog isteka roka trajanja? "U nedjelju nijedna osoba nije cijepljena prvom dozom" Dino Goleš Vlada i flurona Doznajemo gdje se možete cijepiti protiv gripe i raste li interes za cjepivom u odnosu na prošlu godinu

>> Premijerka traži istragu o milijunskoj narudžbi cjepiva

>> Naručeno 330 milijuna neprovjerenog cjepiva?

Državni tajnik, epidemiolozi, virolozi, predstavnici kriznog stožera. Nitko iz imunološkog zavoda. A svi u obrani nabave cjepiva za svinjsku gripu. To što milijun i pol doza cjepiva nije registrirano, nije ništa neuobičajeno, tvrde. 'Postoje izvanredne okolnosti kada ta registracija nije moguća kada ta registracija nije moguća na način kako je to predviđeno zakonom', rekao je Dražen Jurković, državni tajnik Ministarstva zdravstva. No, na pitanje je li Imunološki zavod potpisao predugovor sa švicarskim Novartisom koji se odriče bilo kakvog rizika od nuspojava i posljedica još je nepoznato. Ravnateljica ne odgovara na naše pozive, a državni tajnik tvrdi da ne zna.

'Odgovorio sam na to, odgovorio sam na to, odgovorio sam na to pitanje. rekao sam vam da ne znam. Postoje zakoni RH, postoje institucije, i ja sam prvi za to da te institucije to provjere, od porezne uprave, USKOK-a, poskoka, pitaj Boga čega sve ne, pa neka se bave svim tvrtkama u RH i njihovim poslovanjem', rekao je Jurković. Iako nisu sigurni tko je kakav ugovor potpisao građane ipak pozivaju da se cijepe. 'Što se tiče zdravlja ljudi Republike Hrvatske će sasvim biti sigurno svim ovim proceduralnim postupcima zaštićeno, a vi znate da svaki lijek ima nuspojave, svako cjepivo ima nuspojave', dodaje Jurković.

No, na vrlo jasno pitanje nejasan odgovor. Bi li liječnici cijepili svoju djecu tim cjepivom? 'Cjepivo je namijenjeno prvenstveno osobama pod povećanim rizikom od komplikacija', rekla je epidemiologinja Ira Gjenero Margan. Upravo zbog toga, što se Novartis odriče odgovornosti od nuspojava i neželjenih rezultata sindikat EKN-a jasno je upozorio sve nadležne. 'Nas ne zanima je li imunološki zavod u sustavu javnih nabavki nego nas zanima tko, kada i na koji način će odgovarati za štetne posljedice lijeka koji nije ispitan - do današnjeg dana nismo dobili odgovor', rekao je Ivan Tomac iz sindikata EKN Hrvatske.

Da su takve situacije uobičajene, najbolje zna liječnica Lidija Gajski koja je zbog istine o farmaceutima završila na crnoj listi. 'Apsurdna situacija u kojoj smo se našli sad s ovim cjepivom od nove gripe je ustvari nužna posljedica rastućih trenda komercijalizacije medicine', rekla je Gajski. U nedavno provedenoj anketi među 60 virologa, kaže, na pitanje hoće li se novi virus gripe pretvoriti u ozbiljnu bolest, većina je rekla da vjerojatno neće, dok na pitanje kako se sami štite od epidemije polovica odgovara da ne radi ništa. Cijepljenje nitko od njih 60 nije spomenuo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene